De ce au nevoie cainii si pisicile de propriul vaccin anticovid?


In cele din urma, animalele de companie ar putea avea nevoie de propriile lor vaccinuri COVID-19 pentru a preveni evolutia coronavirusului. Potrivit unui grup de cercetatori, pisicile si cainii pot avea in cele din urma propriile vaccinuri COVID-19 pentru a preveni evolutia coronavirusului si infectarea oamenilor din nou.

SARS-Cov-2, virusul care provoaca COVID-19, este cunoscut ca infecteaza si multe animale in afara de oameni, inclusiv pisici, caini, nurci, tigri si gorile. Cu toate acestea, in acest moment, oamenii de stiinta nu cred ca animalele joaca un rol semnificativ in raspandirea virusului la oameni, iar raportarile despre COVID-19 la animalele de companie sunt rare, potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor.

Cu toate acestea, autorii unui nou editorial publicat pe 25 Ianuarie in revista Virulence, spun ca aceste "rezervoare" de la animale pot reprezenta un risc pentru oameni, deoarece exista potentialul ca virusul sa evolueze in acele specii si sa se rapandeasca inapoi la oameni.

"Riscul este ca, atata timp cat exista aceste rezervoare, in inceapa sa se raspandeasca de la animal la animal si apoi sa inceapa sa evolueze tulpini specifice animalelor", afirma Kevin Tyler, redactor-sef al Virulence si co-autor al editorialului. Apoi, aceste tulpini s-ar putea "revarsa inapoi in populatia umana si vom ajunge in esenta la un nou virus care este inrudit cu acesta de acum, dare care poate provoca simptome total noi".

Asadar, "nu este total de neconceput faptul ca vaccinarea unor specii de animale domesticite ar putea fi necesara si pentru a reduce raspandirea infectiei", au scris autorii in editorial. Cu toate acestea, autorii nu solicita vaccinarea cainilor si a pisicilor impotriva COVID-19 chiar acum, ci propun in schimb ca aceasta solutie sa fie luata in considerare in viitor.

"Este important sa subliniem faptul ca momentan nu vedem transmitere la pisici sau caini si nu este nevoie ca proprietarii sa ia in considerare vaccinarea animalelor lor de companie chiar acum, dar ar trebui sa fim pregatiti pentru aceasta ca o posibilitate", a declarat Tyler pentru Live Science.

Intr-adevar, Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) nu acorda in prezent aprobari de licente pentru vaccinurile COVID-19 pentru animalele de companie, deoarece in acest moment "datele nu indica faptul ca un astfel de vaccin ar avea valoare", potrivit revistei Science. "Companiile sunt inca libere sa faca cercetari si dezvoltari cu privire la aceste vaccinuri...dar fara o licenta, nu le pot vinde sau distribui", a declarat purtatorul de cuvant al USDA, Joelle Hayden, pentru Science.

Dar vaccinurile COVID-19 pentru nurci - care sunt infectate in numar mare in fermele specifice si au raspandit inapoi la oameni in unele cazuri - sunt o alta poveste. USDA accepta cereri de licenta pentru vaccinuri anti COVID pentru nurci, iar cercetatorii din SUA si Rusia dezvolta in prezent astfel de vaccinuri, conform The New York Times.

"Continuarea eforturilor de sanatate publica pentru a incuraja vaccinarea, precum si utilizarea continua a echipamentelor de protectie personala adecvate, cum ar fi purtarea mastii in mod corect, mentinerea interactiunilor sociale la minim, sunt de cea mai mare importanta", au spus ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu