Oare cainii stiu cand mor? Ce spun expertii - Partea I


Orice iubitor de animale de companie va va spune acelasi lucru: este chinuitor sa va urmariti adorabilii prieteni suferind, mai ales cand sunt aproape de a trece in nefiinta. Dar oare acestia stiu ca vor muri? Aceasta este o intrebare existentiala cu care ne luptam si ca oameni si nu avem toate raspunsurile pentru noi, cu atat mai putin pentru prietenii nostri canini.

Cu toate acestea, exista indicii despre ceea ce cainii ar putea fi constienti si, mai important, despre ce trebuie sa observam in straturile intregii lor fiinte pentru a intelege cum putem sa ii ajutam daca sunt aproape de a muri.

Stiu cainii cand vor muri?

S-ar putea sa credem ca stim ce se intampla in mintea unui caine pur si simplu din cauza modului in care ne intorc afectiunea. Oamenii de stiinta continua sa fie fascinati de posibilitatile de a ne imbunatati relatia cu tovarasii nostri canini ei exista cercetari interesante pe aceasta tema.

De exemplu, intr-un articol detaliat pentru Dana Foundation, neurologul Gregory Berns, autorul cartii "Ce inseamna sa fii caine", a subliniat ca unii caini sunt mai dornici sa se joace de adusul obiectelor iar altii nu. Asta inseamna ca nu inteleg indiciul - sau inteleg, dar pur si simplu nu vor sa se joace? Berns scrie: "Este prea tentant sa proiectam o explicatie umana asupra cainelui, sa o antropomorfizam. Trebuie sa fim atenti in generalizarea descoperirilor cainilor, deoarece nu exista un caine generic. La fel cum nu exista nici doi oameni identici". Deoarece cainii nu pot vorbi, spune Berns, comportamentul lor ne spune multe despre ceea ce simt.

Haylee Bergeland este fondatorul si directorul executiv al Iowa Human-Animale Bond Society si expertul in sanatate si comportament al Daily Paws. Ea spune ca este greu sa stii cat de multe intelege sau simte un caine aproape de sfarsitul vietii lor, dar unele comportament ar putea fi mai evidente. "Multi caini ar fi mai atasati, urmarindu-va in mod constant si ramanand aproape", afirma Bergeland. "Alti caini par sa se distantieze si vor sa fie singuri mai mult decat ar face in mod normal".

De asemenea, a observat cativa caini care scancesc si latra mai mult, alaturi de momente de hiperactivitate, "apoi devin dintr-o data linistiti si nemiscati - de parca ar avea dorinta de a cheltui niste energie, ar vrea sa se distreze putin mai mult, dar pur si simplu nu o pot face".

Alti cercetatori si medici veterinari se bazeaza pe "stiinta cetatenilor", care este un efort de colaborare intre publicul larg si oamenii de stiinta profesionisti pentru a studia lumea naturala, pentru a determina modul in care cainii stiu ca mor. Binenteles, pe cat suntem de atenti la nevoile putilor nostri, acest lucru ne face sa credem ca inteleg ce se intampla cu ei. 

Ce fac cainii cand stiu ca mor?

Observatiile dumneavoastra asupra simptomelor mentale, emotionale si fizice sunt esentiale pentru ca ultimele zile sau saptamani ale celui mai bun prieten al tau imblanit sa fie cat mai lipsite de stres. LEslie Sinn este un medic veterinar la Behavior Solutions si membru al Comitetului consultativ Daily Paws. Ea spune sa acordati atentie acestor semnale:

Scaderea interesului pentru joc sau interactiuni sociale

Pierderea comportamentelor invatate

Lipsa de interes pentru activitatile anterioare de care s-au bucurat candva

Apetit slab

Modificari ale ciclului de somn

Neliniste noaptea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu