Oare cainii stiu cand mor? Ce spun expertii - Partea II


Semne suplimentare de disconfort, cum ar fi plansul sau gafaitul

Bergeland adauga ca, daca un caine se confrunta cu schimbari fizice semnificative, probabil ca nu va intelege ce se intampla si va deveni mai stresat, anxios sau mai temator. "In calitate de tutore si membru al familiei lor, ar trebui sa fim pregatiti sa le oferim confort si sprijin si sa facem tot ce putem pentru a-i ajuta sa se simta in siguranta".

Nu este o regula generala, dar nu va mirati daca cainele dumneavoastra nu este la fel de receptiv in acest timp - nu este nimic personal. "Daca cainele tau vrea sa fie lasat singur, daca nu vrea sa fie atincs, merge doar sa se plimbe sau sa se joace, respectati acest lucru. Asigurati-va ca toata lumea din gospodarie face acelasi lucru", spune Bergeland. "In loc de joaca puteti sa le aratati ca sunteti inca acolo si sa-i sustineti oferindu-le delicii, vorbind cu ei incet, laudandu-u, oferind lucruri confortabile pentru un pui de somn". Ceva atat de simplu precum apropierea si vocea linistitoare sunt, de asemenea, reconfortante.

Mai presus de toate, fiti empatici. "Intelegeti ca atunci cand cainii se apropie de sfarsitul vietii, comportamentul si personalitatea lor se pot schimba. Fiti pregatiti pentru acest lucru", spune ea. "Acum nu este momentul sa va suparati in legatura cu accidentele din casa sau sa nu doriti sa iesiti la plimbare cu ei. Fiti acolo pentru ei".

In functie de simptomele cainelui dumneavoastra poate fi necesar sa va ganditi la diferite mijloace de ingrijire, care sa ajute la ameliorarea durerii. "Lucrurile pe care le pot face proprietarii pentru a face un animal de companie mai confortabil includ acomodarea pentru a limita efortul fizic, cum ar fi niste rampe de acces, furnizarea de asternuturi mor si confortabile, tampoane pentru pipi, masaj, comprese calde si oferirea alimentelor preferate", spune Sinn. "Orice lucru care ajuta la atenuarea limitarilor si disconfortului actual al cainelui. Cu siguranta ar fi indicate si medicamentele pentru durere, insa numai sub indrumarea unui medic veterinar".

Petreceti alaturi de ei ultimele clipe

In ce moment aveti o conversatie serioasa despre starea actuala a cainelui dumneavoastra? Sinn sugereaza o evaluare, cunoscuta sub numele de Scara HHHHHMM. Conform manualului veterinar Merck, aceasta scala se refera la:

Durerea - durerea animalului de companie este controlata?

Foame - animalul de companie mai poate manca?

Hidratare - poate sa bea in continuare apa?

Igiena - se poate pastra curat?

Fericire - este animalul dumneavoastra de companie capabil sa se bucure de activitati?

"Revizuirea uneia dintre aceste scale ca familie si impreuna cu medicul veterinar va va ajuta sa purtati o conversatie semnificativa despre urmatorii pasi corespunzatori", spune ea. "In cele din urma, adauga ea, este responsabilitatea noastra ca ingrijitori si tutori sa ne asiguram ca au o buna calitate a vietii atat timp cat este practic si, daca nu mai este confortabil, sa ia in considerare eutanasierea.

Fara indoiala, durerea dumneavoasta este un factor si in aceasta tranzitie? Si stiti ce? Este in regula. "Daca va vine sa plangeti atunci cand cainele traieste ultimele clipe ale vietii, atunci plangeti, este in regula si nu este nici o rusine", spune Bergeland.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu