Ajuta pisica sa traiasca o viata mai lunga, mai sanatoasa si mai fericita


Pisicile pot sa traiasca fericite alaturi de noi pentru foarte multi ani, insa pentru acest lucru va trebui sa depuneti si voi un mic efort. Daca esti fericitul posesor al unei pisici ar fi bine sa iti faci timp si sa programezi un control veterinar anual pentru aceasta. De asemenea, ar fi foarte bine daca vei lua si o parte dintre urmatoarele sfaturi in considerare.

La fel ca oamenii, pisicile au nevoie de un control anual

Deoarece pisicile nu pot prezenta niciodata semne de boala, un control anual este unul dintre cele mai bune moduri de a iti mentine pisica in cea mai buna stare de sanatate posibila. Aceste vizite anuale permit medicului veterinar sa observe orice schimbari in starea pisicii de la an la an si te ajuta sa depistezi mai devreme eventualele probleme si boli grave.

Pastreaza vaccinarile la zi

La examenul anual al pisicii, medicul veterinar ii va face orice vaccin este necesar si va actualiza programul de vaccinare al acesteia. Aceste vaccinari regulate va ajuta pisica sa nu contracteze boli grave daca este expusa altor pisici.

Sterilizare

Una dintre cele mai bune modalitati de a mentine sanatatea pisicii este sa o sterilizati sau sa o castrati. Aceste proceduri previn numeroase boli si afectiuni legate de organele de reproducere ale unei pisici si ajuta la eliminarea multor comportamente nedorite.

Acorda atentie sanatatii dentare

Desi nu este usor sa speli dintii unei pisici (cu exceptia cazului in care ati antrenat-o sa accepte acest proces inca de cand era doar un pisoi), curatarea regulata a dintilor si examinarea anuala sunt o componenta importanta a sanatatii generale a animalului. Veterinarul trebuie sa verifice dintii pisicii la examinarea anuala.

Monitorizeaza greutatea pisicii

Viata unei pisici crescute in casa poate sa o faca sa duca o viata in care mai mult doarme si leneveste la caldura. Ajuta pisica sa isi mentina o greutate sanatoasa, jucandu-te zilnic cu ea pentru a o face sa faca miscare. Alimentatoarele interactive, jucarii care se rotesc o pot ajuta sa se miste mai mult. Implica-te activ in timpul ei de joaca, astfel vei intari legatura dintre voi si in acelasi timp isi va face exercitiile zilnice necesare.

Esti ceea ce mananci

Alimente de inalta calitate special concepute pentru a satisface cerintele nutritionale specifice varstei si stilului de viata al pisicii tale, o poate ajuta sa mentina o greutate sanatoasa. Intreaba medicul veterinar care tipuri de alimente ar putea functiona cel mai bine pentru pisica ta si urmeaza instructiunile de hranire furnizate de producator. Recompensele pot face parte din viata pisicii, dar nu uita ca acestea pot contine multe calorii care se vor depune rapid.

Urmareste litiera pisicii

Poate ca nu este un lucru tocmai placut, insa pentru binele pisicii tale trebuie facut. Pisicile sunt destul de pricepute sa ascunda semnele unor boli, insa litiera este locul in care apar semne timpurii. Daca obiceiurile pisicii se schimba (urineaza mai frecvent sau necorespunzator) sau daca observi o modificare a continutului litierei, atunci cel mai bine este sa o duci cat mai curand posibil la veterinar.

Mentine o rutina de ingrijire

Poti crea o legatura puternica, iubitoare cu pisica ta, prin perierea sau pieptanarea ei regulata. De asemenea, o astfel de rutina te va ajuta sa identifici orice problema cu blana, pielea sau ghearele ei. Acorda atentie oricaror modificari apar pe blana sau pielea pisicii, cum ar fi pete uscate, piele rosie sau iritata, smocuri de blana lipsa sau zone inrosite din jurul ghearelor. Daca vezi oricare dintre aceste semne, nu mai astepta si programeaza o vizita la cabinetul veterinar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu