SARS-CoV-2 a infectat pisici si caini - ce se intampla cu animalele salbatice?


Pe parcursul pandemiei COVID-19, cercetatorii au descoperit infectii cu coronavirus la pisici, caini si la mai multe animale de la gradina zoologica, inclusiv feline si gorile. Aceste infectii s-au intamplat chiar si atunci cand personalul de acolo folosea echipament de protectie personala.

Mai ingrijorator, in Decembrie, Departamentul Agriculturii din Statele Unite a confirmat primul caz al unui animal salbatic infectat cu SARS-CoV-2, virusul care provoaca COVID-19. Cercetatorii au descoperit o nurca salbatica infectata in Utah, langa o ferma de nurci ce avea un focar COVID-19.

Oamenii transmit acest virus faunei salbatice? Daca da, ce ar insemna acest lucru pentru animalele salbatice si pentru oameni?

Cum se transmite virusul intre specii

Oamenii de stiinta studiaza in acest moment virusurile in viata salbatica si potentialul de transmitere al SARS-CoV-2 de la oameni la animalele domestice si salbatice.

Cand virusurile se muta de la o specie la alta, oamenii de stiinta o numesc revarsare. Din fericire, acest loc nu are loc cu usurinta.

Pentru a infecta o specie noua, un virus trebuie sa fie capabil sa se lege de o proteina de pe o celula si sa intre in aceasta in timp ce evita un sistem imunitar pe care virusul nu l-a mai intalnit pana atunci. Apoi, pe masura ce un virus functioneaza pentru a evita anticorpii si alti atacatori antivirali, acesta trebuie sa se replice la un volum suficient de mare pentru a fi transmis la urmatorul animal.

In general, acest lucru inseamna ca cu cat sunt mai strans legate doua specii, cu atat sunt mai susceptibile de a impartasi virusurile. Cimpanzeii, specia cea mai strans legata de oameni, se pot infecta si imbolnavi cu multe virusuri umane. La inceputul acestei luni, medicii veterinari de la gradina zoologica din San Diego au anuntat ca trupa de gorile a gradinii zoologice a fost infectata cu SARS-CoV-2. Acest lucru a indicat ca este posibil ca acest virus sa sara de la oameni la rudele noastre apropiate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu