SARS-CoV-2 a infectat pisici si caini - ce se intampla cu animalele salbatice? - Partea III


Alti cercetatori au lansat supravegherea tintita a animalelor salbatice in locurile in care animalele captive au fost infectate. Prima infectie confirmata la o nurca salbatica a fost gasita in timpul supravegherii in apropierea unei ferme de nurca infectate. Inca nu este clar cum aceasta nurca salbatica a primit coronavirusul, dar densitatea ridicata a nurcilor infectate si a particulelor potential infectioase de la acestea au facut sa fie o locatie cu risc ridicat.

Rau pentru animale, rau pentru oameni

Cand un virus infecteaza o specie noua, uneori se muta, adaptandu-se pentru a infecta, replica si transmite mai eficient la un nou animal. Aceasta se numeste adaptare gazda. Cand un virus sare la o noua gazda si incepe sa se adapteze, rezultatele pot fi imprevizibile.

La sfarsitul anului 2020, cand SARS-CoV-2 s-a transmis la crescatoria de nurci din Danemarca, a dobandit mutatii care erau mai putin frecvente la om. Unele dintre aceste mutatii au aparut in partea virusului pe care majoritatea vaccinurilor sunt concepute sa le recunoasca. Si nu s-a intamplat o singura data - aceste mutatii au aparut in mod independent in fermele de nurci de mai multe ori. Desi nu este inca clar ce impact, daca exista, pot avea aceste mutatii asupra bolii umane sau asupra vaccinului, acestea sunt semne de adaptare a gazdei care ar putea permite ca noi variante ale virusului sa persiste si sa reapara de la gazdele animale in viitor.

Un alt risc este ca SARS-CoV-2 ar provoca boli la animale. Ecologistii sunt preocupati in special de speciile pe cale de disparitie, cum ar fi dihorul cu picioare negre, care este strans legat de nurci si se crede ca este foarte susceptibil la virus.

S-a mai intamplat o trecere de la om la animale. La sfarsitul secoului al XX-lea, virusul Ebola a sarit de la oameni la maimute si a dus la consecinte devastatoare pentru aceste animale pe cale de disparitie. Mai recent, un virus respirator urman a fost detectat la populatiile de gorile montane amenintate si a provocat si decese.

Dar probabil ca cel mai mare risc pentru oameni este ca aceasta raspandire ar putea duce la stabilirea unui rezervor de coronavirus la animale si in regiuni noi. Acest lucru ar putea oferi oportunitati pentru reintroducerea COVID-19 la oameni in viitor. Luna aceasta, cercetatorii au publicat o lucrare care arata ca acest lucru s-a intamplat deja la scara mica cu transmiterea om-la nurca-la om in fermele de nurci din Danemarca.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu