SARS-CoV-2 a infectat pisici si caini - ce se intampla cu animalele salbatice? - Partea II


Unele virusuri tind sa ramana intr-o singura specie sau in doar in specii strans inrudite, in timp ce altele par sa fie mult mai capabile sa faca salturi la specii total diferite. De exemplu, gripa poate infecta o mare varietate de animale, de la vrabii la balene. In mod similar, este un lucru stiut ca coronavirusurile sar regulat intre specii.

Intrebarea cu privire la cate si ce specii pot fi infectate de SARS-CoV-2 - si care ar putea fi capabile sa sustina circulatia continua a virusului - este una importanta.

Cautarea COVID-19 in viata salbatica

Pentru saltul SARS-CoV-2 intre animale domestice si animale salbatice, un animal trebuie sa fie expus unei doze virale suficient de mari pentru a fi infectat.

Situatiile cu cel mai mare risc sunt in timpul contactului direct cu oamenii, cum ar fi ingrijirea unui animal ranit de catre medicul veterinar. Contactul dintre o persoana bolnava si un animal de companie sau de la ferma prezinta, de asemenea, un risc, deoarece animalul domestic ar putea actiona ca o gazda intermediara, trecand in cele din urma virusul unui animal salbatic.

O alta modalitate prin care COVID-19 s-ar putea transmite de la oameni la animale este prin infectia indirecta, cum ar fi prin apele uzate. COVID-10 si alti agenti patogeni pot fi detectati in fluxurile de deseuri, dintre care multe ajung sa fie aruncate, netratate, in medii in care animalele salbatice precum mamiferele marine pot fi expuse. Se crede ca acesta este modul in care focile din California au fost infectate cu gripa H1N1 in timpul pandemiei de gripa pornica in 2009.

Pentru a studia daca se produce o transmitere a SARS-CoV-2, o echipa de cercetatori de la Tufts colaboreaza cu medici veterinari si cu reabilitatori autorizati pentru viata salbatica din SUA pentru a colecta probe si pentru a testa animalele aflate in ingrijirea lor. Prin acest proiect au fost testate aproximativ 300 de animale salbatice din peste 20 de specii. Pana in prezent, niciunul - de la lilieci, foci si pana la coioti - nu au aratat nicio dovada ca au sau au avut COVID-19.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu