Pisica dumneavoastra foloseste litiera?


De cele mai multe ori, daca cititi pe forumurile si siteurile de specialitate veti vedea ca se discuta despre comportamentul pisicii in privinta litierei. Mai exact, foarte multi oameni se intreaba ce este de facut pentru ca pisica lor sa foloseasca litiera.

Din fericire, marea majoritate a acestor cazuri pot fi rezolvate cu usurinta. Exista cateva lucruri pe care le puteti face.

In primul rand, o vizita la medicul veterinar este obligatorie. Desi nu sunt frecvente, infectiile tractului urinar pot aparea si la pisici. Daca ati avut vreodata o astfel de infectie, stiti cat de inconfortabil va simtiti. De asemenea, pisicile pot dezvolta cristale in urina, iar in cazul masculilor pot deveni chiar periculoase pentru viata. Totusi, aceasta este o problema ce se trateaza foarte usor daca este observata la timp. Diareea sau constipatia pot afecta si ele obiceiul pisicilor de a folosi litiera. Pisicutele au modalitati limitate de a ne informa ca ceva nu este in regula si, in mintea lor, daca doare atunci cand folosesc litiera, vor incerca in alta parte.

In cazul in care in urma vizitei la cabinetul veterinar rezulta ca pisica este sanatoasa, atunci este necesar sa verificati litiera.

Au un miros fin

Cat de des curatati litiera? Pisicile sunt creaturi ce au un nas foarte sensibil. Oamenii au aproximativ 5 milioane de receptori pentru miros in nas, iar pisicile au 65 de milioane. Asadar, ele vor simti cu mult inaintea noastra daca litiera are un miros neplacut. Scoaterea litierei afara pentru a se aerisi timp de 2-3 ore pe zi este in general suficient. Litierele absorb mirosurile in timp, iar produsele de curatenie dure, precum inalbitorul, adauga propriile lor mirosuri neplacute. Daca litiera pe care o utilizeaza pisica dumneavoastra are cativa ani de utilizare, ar trebui sa va ganditi la o schimbare.

Multe persoane prefera litierele acoperite, deoarece pastreaza mirosul in interior. Imaginati-va cum miroase aceasta daca ati avea 65 de milioane de receptori de miros in nas. Majoritatea pisicilor prefera cutiile neacoperite, deoarece nu tin mirosul si exista mai multe locuri prin care pot iesi.

Curata si la indemana

Pisicilor le plac litierele la fel cum si noua ne place baia noastra - curata, privata si la indemana. Regula generala este o litiera pentru fiecare pisica, plus inca una. Daca este posibil, litierele ar trebui sa fie in camere diferite.

Exista totusi si pisici care sunt atat de anxioase incat urineaza in afara litierei, dar exista solutii medicale pentru a trata cu succes acest lucru, inclusiv medicamente. Totusi in acest stadiu ar trebui sa apelati la ajutor profesional pentru sfaturi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu