Veterinarii avertizeaza despre o posibila legatura a COVID-19 cu probleme cardiace la animale - Partea I


Veterinarii avertizeaza despre o posibila legatura intre o noua varianta de coronavirus si probleme cardiace la pisici si caini dupa o crestere a numarului de animale de companie care prezinta miocardita la un spital veterinar din Buckinghamshire in timpul celui de-al doilea val al pandemiei.

"Nu vrem sa raspandim panica in mod inutil, mai ales ca in momentul de fata avem o puternica suspiciune de transmitere de la om la animal, dar nu si invers - si nu stim acest lucru cu siguranta. Dar medicii veterinari ar trebui sa fie constienti de acest lucru, astfel incat sa inceapa testarea daca suspecteaza un potential caz de infectie cu COVID", a spus Luca Ferasin, cardiolog la Ralph Veterinary Referral Center din Marlow, Buckinghamshire, care a condus cercetarea ce inca nu a fost evaluata de alti colegi.

Tulpina extrem de transmisibila B117 a fost detectata pentru prima data in Kent in Decembrie si a devenit rapid varianta dominanta care circula in Marea Britanie, reprezentand aproximativ 95% din infectii. De asemenea, a fost detectata in cel putin 85 de alte tari din intreaga lume.

Desi se stie ca pisicile si cainii au fost infectati cu variante anterioare, simptomele lor au fost predominant respiratorii: nas care curgea, stranut sau conjunctivita. Cazurile din Buckinghamshire sunt primele infectii documentate la animale cu varianta B117.

Ferasin si echipa sa le cer colegilor veterinari sa fie atenti la pisicile si cainii care prezinta simptome de insuficienta cardiaca si sa ii testeze pentru coronavirus - mai ales daca proprietarii lor au fost infectati recent.

Ferasin și echipa sa le cer colegilor să fie în căutarea pisicilor sau câinilor care prezintă simptome de insuficiență cardiacă și să le testeze pentru coronavirus - mai ales dacă proprietarii lor au fost infectați recent. Veterinarii speră că acest lucru îi va ajuta să înțeleagă mai bine modul în care noua variantă afectează cele două animale și rolul lor potențial în transmiterea virusului.

Intre Decembrie si Februarie, Ferasin si colegii sai au observat o crestere a proportiei cainilor si pisicilor care au fost admise la RVRC cu miocardita (inflamatie a muschiului inimii). Numarul de cazuri nu a fost imens - doar 18 in total - dar a fost aproape de 10 ori mai mare decat ar putea avea in mod normal spitalul de animale in aceasta perioada a anului.

Animalele au fost trimise dupa aparitia simptomelor sugestive ale insuficientei cardiace, incluzand letargie, lipsa poftei de mancare, respiratia rapida sau dificultati de respiratie, precum si artimie severa care pune viata in pericol (batai neregulate ale inimii). Doua dintre cazuri au inclus episoade de lesin. Alte teste au aratat ca au avut miocardita.

Aceasta crestere a cazurilor reflecta indeaproape curba si cronologia cazurilor umane de COVID-19 care erau conduse de varianta B117 in acel moment. De asemenea, in majoritatea cazurilor de miocardita, proprietarul a experimentat simptome COVID sau a fost testat pozitiv cu trei pana la sase saptamani inainte ca animalul lor sa se imbolnaveasca. Multe dintre animalele de companie au foste testate, de asemenea, pozitiv pentru coronavirus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu