Inainte de Paste, veterinarii emit un avertisment urgent catre toti cei care detin animale - Partea I


Medicii veterinari emit inainte de Paste un avertisment urgent pentru toti cei care detin animale de companie, cu o lista de alimente festive de care animalele trebuie sa pastreze distanta.

Veterinarii se asteapta ca apelurile urgente realizate de catre proprietarii de animale de companie vor creste foarte mult in perioada Sarbatorilor Pascale.

Unul dintre cele mai frecvente motive ale cresterii acestui numar este suspectarea otravirii cu ciocolata. Se pare ca in ciuda numeroaselor campanii de avertizare a proprietarilor cu privire la pericolele ciocolatei pentru animalele de companie, cainii si pisicile inca reusesc sa se apropie de ea, in special in perioadele de vacanta.

Dave Leicester, care este responsabil pentru o echipa de veterinari cu experienta indelungata in cabinete veterinare, a declarat: "Din pacate, vedem o crestere mare a cazurilor de toxicitate la ciocolata de Paste si arata ca proprietarii nu pot fi niciodata prea atenti, in special cei care detin caini lacomi care ar face orice pentru a manca. Sfatul nostru este sa pastrati toate produsele din ciocolata cat mai departe de animalele de companie".

"Atata timp cat este tratat devreme si nu au existat leziuni la rinichi, prognosticul intoxicatiei cu ciocolata este in general bun".

Ciocolata contine o substanta chimica otravitoare numita teobromina, care este extrem de toxica atat pentru caini, cat si pentru pisici.

Nivelul de toxicitate depinde de cantitatea si tipul de ciocolata inghitita, ciocolata neagra si pudra de cacao fiind cele mai periculoase.

Cainii de talie mica si puii sunt cei mai expusi riscului de otravire cu teobromina datorita dimensiunii si greutatii lor.

Dave a adaugat: "Efectele otravirii cu ciocolata la caini apar de obicei in decurs de 12 ore si pot dura pana la trei zile. Primele semne pot include sete excesiva, varsaturi, diaree si neliniste. Aceste simptome relativ usoare se pot transforma ulterior in hiperactivitate, tremuraturi, ritm cardiac anormal, hipertermie si respiratie rapida. In cazurile severe, cainii pot prezenta crize si nereguli ale batailor inimii, iar unele cazuri pot duce la coma sau la moarte".

Luna Aprilie, care este luna nationala a animalelor de companie, reprezinta una dintre cele mai aglomerate luni ale anului pentru medicii veterinari, care au in general aproximativ 200000 de urgente medicale pe an, in Marea Britanie.

Cu toate acestea, nu doar ciocolata reprezinta un pericol:

Ciocolata

Ouale de Paste din ciocolata trebuie pastrate departe de caini. Ciocolata contine o substanta chimica numita teobromina - asemanatoare cu cafeina - care este otravitoare pentru caini. Cantitatea de teobromina depinde de tipul de ciocolata, ciocolata neagra fiind cea mai toxica.

Teobromina afecteaza in principal intestinele, inima, sistemul nervos central si rinichii, iar semnele de otravire cu teobromina vor aparea intre 4 -24 de ore dupa ce cainele dumneavoastra a mancat ciocolata.

De asemenea, ciocolata poate contine si alte ingrediente toxice pentru caini, cum ar fi stafidele si anumite tipuri de nuci, de exemplu nucile de macadamia.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu