Veterinarii avertizeaza despre o posibila legatura a COVID-19 cu probleme cardiace la animale - Partea II

Cu toate acestea, spre deosebire de infectiile Sars-CoV-2 documentate anterior la pisici si caini, animalele nu au avut alte simptome respiratorii.

Intrebandu-se daca aceste anomalii ale inimii ar putea fi legate de cresterea cazurilor de COVID uman, Ferasin a prelevat probe de sange si tampoane din nas, gat si rect de la sase pisici si un caine care prezentau miocardita intre sfarsitul lunii Ianuarie si inceputul lunii Februarie. Acestia au fost testati pentru Sars-CoV-2 sau a anticorpilor impotriva virusului. De asemenea, au luat probe de sange de la doua pisici si doi caini care se vindecau de miocardita in sectia de terapie intensiva. Dintre cele 11 animale, doua pisici si un caine au fost pozitive, iar alte doua pisici si un caine aveau anticorpi impotriva Sars-CoV-2 in sange. Este posibil ca mai multi sa fi avut rezultate pozitive daca aceste teste ar fi fost efectuate mai devreme, a spus Ferasin.

Cu exceptia unei pisici, care in cele din urma a trebuit sa fie pusa jos, toate animalele se recupereaza bine dupa tratamentul medical. Covidul a fost, de asemenea, asociat cu leziuni cardiace la om.

Cu toate acestea, nu este inca clar daca virusul a cauzat simptomele animalelor, afirma Margaret Hosie, profesor de virologie comparativa la centrul de cercetare al virusului de la Universitatea din Glasgow. "Este imposibil sa se excluda posibilitatea ca Sars-CoV-2 sa fi fost o constatare incidentala si este inevitabil ca o propunere a oricarei populatii de animale sa testeze pozitiv pentru anticorpii impotriva coronavirusului, care coincide cu varful pentru al doilea val".

In acest stadiu, este imposibil sa spunem ce proportie de animale infectate cu varianta B117 ar putea dezvolta aceste probleme cardiace. "Suntem un pic partinitori, deoarece vedem doar pacienti cardiaci si ii vedem doar pe cei critici", a spus Ferasin. "Daca oamenii suspecteaza ca este ceva in neregula cu animalul lor, ar trebui sa contacteze cat mai rapid medicul veterinar".

Doar alte trei cazuri ale variantei B117 au fost raportate la animalele de companie pana acum, toate in ultimele zile: o pisica si un caine din aceeasi gospodarie din Texas si o pisica din Italia. In ambele gospodarii, proprietarii au avut rezultate pozitive cu B117.

Mick Bailey, profesor de imunologie comparativa la Universitatea din Bristol, a declarat: "A fost stabilita abilitatea tulpinilor anterioare de a infecta pisici si caini, atat in Marea Britanie, cat si in alte parti". Lucrarea lui Ferasin demonstreaza ca B117 poate infecta si pisici si caini, dar nu ar trebui sa fim prea surprinsi de acest lucru. Avand in vedere ca se pare ca se transmite mai usor la oameni, nu ar trebui sa ne miram daca ar putea infecta mai usor si animalele de companie.

"In timp ce infectia de la animale la oameni este, de asemenea, teoretic posibila, succesul blocarii interactiunilor sociale de la om la om sugereaza cu tarie ca interactiunile de la animale la om nu sunt o problema majora".

Hosie a spus: "Mesajul adresat proprietarilor de animale de companie este acelasi - daca aveti Covid-19, atunci fiti constienti de faptul ca poate fi transmis animalelor de companie, deci evitati contactul cu acestea si, daca nu este posibil, atunci purtati o masca de protectie".


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu