Pot cainii sa invete rapid cuvinte noi?


Un nou studiu a demonstrat ca exista unii caini care pot invata cuvinte noi dupa ce le-au auzit doar de patru ori. In timp ce dovezile preliminare par sa arate ca majoritatea cainilor nu invata cuvinte (adica numele obiectelor), cu exceptia cazului in care, in cele din urma, sunt instruiti foarte mult, cativa indivizi au demonstrat unele abilitati exceptionale.

Echipa de cercetare Family Dog Project de la Departamentul de Etologie, Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, investigheaza acesti caini exceptional de talentati care par sa invete cuvinte in absenta oricarui antrenament formal. Ei doar se joaca cu stapanii lor asa cum fac toti ceilalti care aparti de o familie umana.

Un nou studiu publicat in Scientific Reports a oferit rezultate surprinzatoare despre cat de repede pot invata cuvinte noi cainii supradotati. Doi caini supradotati, un Border Collie numit Whisky, din Norvegia, deja renumit pentru abilitatile sale de clasificare spontana si un Yorkshire terrier pe nume Vicky Nina, din Brazilia, au participat la acest experiment.  Abilitatea lor de a invata un cuvant nou dupa ce l-au auzit doar de patru ori a fost testata.

Desi este firesc sa ne gandim ca animalele, ca si copiii umani, ar invata cuvinte mai ales intr-un context social, studii anterioare au testat capacitatea cainilor talentati de a invata numele obiectelor in timpul unei sarcini bazate pe excludere. Intr-o astfel de sarcina, cainele a fost confruntat cu o configuratie in care erau prezente sapte jucarii familiare, deja numite pentru caini, impreuna cu una noua si a fost testata capacitatea sa de a alege obiectul specificat.

"Am vrut sa stim in ce conditii cainii supradotati pot invata cuvinte noi. Pentru a testa acest lucru, am expus celor doi caini noile cuvinte in doua conditii diferite", explica Claudia Fugazza, prima autoare a studiului. Important este, in ambele conditii, cainii au auzit numele noii jucarii de doar patru ori.

In sarcina bazata pe excludere, cainii au aratat ca au putut selecta noua jucari atunci cand proprietarul lor a rostit un nou nume, confirmand ca acestia pot alege prin excludere - adica, excluzand toate celelalte jucarii deoarece au deja un nume. Cu toate acestea, nu a fost modul in care vor invata numele jucariei. De fapt, cand a fost testata abilitatea lor de a recunoaste jucaria dupa numele ei, intrucat aceasta a fost confruntata cu un alt nume la fel de nou, cainii nu au reusit.

Cealalta conditie, cea sociala, in care cainii s-au jucat cu stapanii lor care au pronuntat numele jucariei in timp ce se jucau cu cainele, s-a dovedit a fi modalitatea de succes de a invata numele jucariei, chiar si dupa ce a auzit-o de doar patru ori. Whisky si Vicky Nina au reusit sa aleaga jucariile pe baza numelor lor atunci cand au aflat numele in acest fel.

"O astfel de invatare rapida pare sa fie similara cu modul in care copiii umani isi dobandesc vocabularul in jurul varstei de 2-3 ani", afirma Adam Miklósi, seful Departamentului de etologie si coautor al studiului.

Pentru a testa daca majoritatea cainilor ar invata cuvintele in acest fel, alti 20 de caini au fost testati in aceeasi stare, dar niciunl dintre ei nu a prezentat dovezi ale invatarii numelor jucariilor, confirmand ca au capacitatea de a invata cuvinte rapid, in absenta unui antrenament formal foarte rar si este prezent doar la cativa caini supradotati.

Totusi, dupa atat de putine expuneri, memoria lui Whisky si Vicky Nina despre cuvintele invatate a decazut destul de repede. In timp ce la primul test, efectuat la cateva minute dupa ce au auzit numele jucariilor, cainii au avut succes, nu au reusit in majoritatea testelor efectuate dupa 10 minute si o ora. 

Pentru a afla mai multe despre numarul de cuvinte pe care cainii supradotati le pot invata intr-un interval scurt de timp, cercetatorii de la Universitatea Eötvös Loránd au lansat recent Genius Dog Challenge, un proiect care a devenit viral in social media.

Din pacate Vicky Nina a murit intre timp si nu a putut participa la Genius Dog Challenge. Whisky participa la el, impreuna cu alti cinci caini talentati pe care oamenii de stiinta i-au gasit peste tot in lume in ultimii doi ani de cautare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu