COVID-19 are un miros specific pe care cainii il detecteaza - Partea III


Guest deja se gandise cum ar putea ajuta cainii. In mod surprinzator, guvernul nu credea ca este o nebunie, astfel incat au finantat proiectul cu jumatate de milion de lire sterline. Lindsay a venit din nou la bord, pentru a pregati tot procesul. El explica cum va functiona. Probele sunt colectate de la spitale, voluntari, persoane testate pozitiv si dezvolta simptome de diferite grade de severitate, precum si cazurile asimptomatice. Acestia poarta sosete, tricouri si masti peste noapte, care apoi merg la Logan si echipa sa pentru procesare. Apoi probele sunt trimise cainilor de detectie medicala pentru a vedea daca cainii confirma ca acest virus are un miros specific. "Unii oameni l-au descris ca pe un miros dulce", spune Logan.

In etapa care vine dupa cea la care asist, cainii trec de-a lungul unei linii de standuri metalice, dintre care unul va detine un esantion COVID-19 pozitiv (uneori nu vor exista pozitive, asa cum va fi uneori si in lumea reala). Apoi, testele merg dublu-orb: nu numai cainii nu vor stii daca exista sau nu probe COVID-19, dar nici dresorii de la Medical Detection Dogs.

"Nu cautam sa inlocuim testele clinice" afirma Logan. "Suntem dornici sa folosim cainii in circumstante foarte specifice, in care trebuie sa testam rapid foarte multi oameni. Aeroporturi, stadioane, gari, universitati". Guest subliniaza cat de utila ar fi fost desfasurarea cainilor COVID la aeroporturi la inceputul pandemiei.

Inca nu se afla inca in stadiul lansarii rezultatelor, dar isi propun sa publice imediat ce exista suficiente date pentru a arata cat de bine pot cainii sa detecteze coronavirusul. Vor exista mai multe recenzii independente inainte ca ceva sa fie pus in practica. Dar toata lumea - Guest, Lindsay, Logan, formatorii - este pozitiva cu privire la modul in care se desfasoara prima faza, studiul dovezii de concept. "Nu exista nicio indoiala acum ca COVID-19 are un miros, iar cainii il detecteaza", spune Logan. Cainii vor incepe in curand sa se antreneze cu oameni si in diferite situatii - afara, la cozi, in multimi, inclusiv la aeroport, speram ca Heathrow - spune Logan. "Va fi vorba despre a-i face pe caini sa lucreze intr-un mediu in care vor exista anunturi si alte distrageri". Ei spera ca acest lucru se va intampla la inceputul anului viitor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu