COVID-19 are un miros specific pe care cainii il detecteaza - Partea II


S-ar putea sa sune mai mult a revista Take a Break decat British Medical Journal, iar Guest recunoaste ca a fost nevoita sa suporte mult scepticism pe parcurs. Dar ea subliniaza ca, in 2004, a lucrat la primul studiu stiintific care a aratat ca acestia pot detecta cancerul de vezica, care a fost de fapt publicat in BMJ. Recent, Guest a lucrat alaturi de profesorii James Logan la London School of Hygiene & Tropical Medicine si Steve Lindsay, de la departamentul de biostiinte de la Universitatea Durham, printre altele, la un proiect de succes de formare a cainilor pentru identificarea malariei.

Guest nu a fost surprinsa. "Cainii au 350m receptori senzoriali dedicati olfactiei, oamenii au 5m". Cercetarile lor au indicat ca acesti caini pot detecta urme minuscule de miros, aproximativ o parte pe trilion, sau echivalentul unei lingurite in doua piscine olimpice.

Cand a aparut COVID-19, Guest a inceput sa lucreze din nou cu Logan si Lindsay. In proiect a mai intrat un caine: Spencer, un labrador golden retriever, in varsta de doi ani. El a venit de la organizatia de caritate Cainii Ghid, unde au observat ca era mai dornic sa-si foloseasca nasul decat ochii. Spencer se antreneaza de cateva saptamani; el este un student mai lent decat Bobby, spune dresorul Mark. Spencer alege corect cupele cu miros.

James Logan lucreaza in controlul bolilor de 20 de ani si are un interes deosebit in mirosul asociat bolii. "Stim despre asta de sute de ani. Exista rapoarte istorice despre profesionistii din domeniul medical care au diagnosticat oamenii doar adulmecandu-i", imi spune el. Se pare ca "febra galbena miroase a macelarie, iar TB miroase a paine invechita". Mai recent si mai stiintific, studiile au demonstrat ca virusurile respiratorii se pot distinge prin mirosul pe care il produse organismul in momentul infectarii. "Virusurile nu produc niciun miros. Totusi, cand virusul ne infecteaza celulele, acest lucru poate avea un efect knock-on asupra diferitelor sisteme din corp, ceea ce are ca rezultat eliberarea de mirosuri prin piele si respiratie. Asadar, exista o probabilitate foarte mare ca in cazul coronavirusului sa exista un miros distinct".

Cand a inceput pandemia, Logan a luat legatura cu Guest, cu care lucrase anterior la proiectul de malarie. "I-am trimis un text spunand: Am aceasta idee de a antrena caini pentru a detecta COVID. Tu ce crezi? Crezi ca este o nebunie?"


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu