COVID-19 are un miros specific pe care cainii il detecteaza - Partea I


Intr-o camera puternic luminata, pe covorul rosu au fost asezate patru cupe metalice, fiecare continand un mic borcan de sticla. Una dintre acestea contine un miros: "un miros de antrenament". In camera intra Billy, urmat de Jess. Billy este un labrador, iar Jess dresorul sau uman. Billy sarea in toate partile, in mod clar super emotionat. Adulmeca tot - mobilier, oameni, cupe. Cand adulmeca la ceasca care contine mirosul, un alt dresor, Jayde, indica succesul printr-un mic zgomot. Billy este recompensat cu jucaria sa preferata, o minge de cauciuc bine mestecata si cateva cuvinte "bun baiat" din partea dresorului.

Pana acum, atat de remarcabil. Cainii au un nas excelent, toata lumea stie asta. Se estimeaza ca nasul lor este de cel putin 10000 de ori mai bun decat al nostru. Nu este clar inca cat de bun este Billy. Chiar a gasit mirosul sau Jayde a facut doar clic cand a adulmecat ceasca potrivita? Pentru a fi corecti cu Billy, este tanar, are 18 luni si aceasta este doar a doua sa sesiune. Dresorii - Jess, Jayde si Mark au mari sperante pentru el. Si dupa ce va mai face cateva sesiuni de antrenamente, devine clar ca el va gasi cu usurinta cupa potrivita. De asemenea, se bucura in mod clar de joc. Rafinamentul care ii lipseste lui Billy este compensat cu entuziasm si exuberanta tinereasca.

Ceea ce este o veste buna: aceasta este doar prima etapa pentru Billy, care urmeaza un curs de formare rapida pentru a invata sa adulmece COVID-19. Desigur, nu lucreaza cu virusul real, ci cu un esantion de instruire, care il va invata sa faca treaba respectiva.

Totul se intampla la sediul Medical Detection Dogs, o organizatie caritabila co-fondata de Claire Guest, un medic psiholog cu un interes special in relatia dintre oameni si caini.

Totul a inceput cand o prietena a lui Guest i-a spus despre dalmatianul ei de companie care adulmeca persistent la una dintre alunitele ei. Prietena a mers la medicul de familie, i s-a indepartat alunita si a descoperit ca are un melanom malign. "De atunci, m-am gandit ca, daca pot face ceva in viata mea, vreau sa dovedesc ca prietenii nostri necuvantatori pot mirosi cancerul si alte boli", spune Guest. Mai tarziu, avea sa aiba propria experienta personala: un caine in timpul antrenamentelor a inceput sa se comporte ciudat in jurul ei, impingand-o si privind-o ingrijorator. Guest s-a dus ulterior la medicul de familie, care a diagnosticat-o in scurt timp cu cancer de san in stadiu incipient.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu