De ce ingroapa cainii oasele?


Mestecarea oaselor este o distractie preferata a cainilor. Insa, daca ei iubesc un os foarte mult, sunt foarte mari sanse si sa-l ingroape. Pentru oameni, acest comportament poate parea ciudat, asadar de ce investesc cainii atat de multa energie pentru a ingropa oasele?

"Motivul pentru care un caine ingroapa ceva este pentru a il pastra pentru mai tarziu", a declarat pentru Live Science Teoti Anderson, antrenor profesionist pentru caini si consultant in comportament. "Cand nu stiti cand veti gasi urmatoarea masa, este logic sa ascundeti resturile".

Actiunea de a ingropa oasele este un tip de "stocare a alimentelor", adica stocarea alimentelor disponibile in scopul accesului ulterior. Este un comportament comun la multe specii de pasari si mamifere, inclusiv la stramosii canini ai cainilor domestici - lupii cenusii - de unde cainii si-au mostenit instinctele de ingropare.

In timp ce lupii, cunoscuti pentru abilitatile lor de vanatoare viclene, au tendinta de a ramane intr-o zona suficient de timp pentru a-si devora prada in intregime. Totusi, ei isi vor transporta si ingropa ocazional ramasitele, potrivit unui studiu din 1976 publicat in revista Ethology. Acelasi studiu a demonstrat ca si puii de lup fac acelasi lucru pentru a isi ascunde resturile de mancare de fratii lor. Asadar, atunci cand cainii prezinta acest comportament aparent neobisnuit in curtea dvs, fiti siguri ca ei isi urmaresc "lupul interior" instinctiv.

Majoritatea cainilor din ziua de azi nu au nevoie sa stocheze alimentele, deoarece au persoane care ii cresc bine si care doresc sa ii hraneasca corespunzator, dar asta nu inseamna ca dorinta lor naturala de a scoate la iveala lucrurile pentru mai tarziu nu exista inca. Uneori, instinctul de a ingropa lucrurile nu are nimic de-a face cu depozitarea alimentelor sau protejarea acestora. Potrivit expertului in comportament canin, Cesar Millan, ingroparea poate fi un mod al cainelui de a savura obiecte pretuite, astfel incat sa poata fi savurate din nou mai tarziu. De asemenea, poate fi o modalitate pentru cainii plictisiti de a incepe jocul cu dvs sau o metoda de ameliorare a stresului pentru cainii anxiosi.

Intre timp, unele rase, cum ar fi terrierii, sunt pur si simplu mai predispusi la sapaturi, fie pentru a ingropa alimente, fie pentru a face gauri fara niciun motiv anume. "Cainii crescuti in mod special pentru a vana le place adesea sa ingroape jucarii, oase si alte delicatese", afirma Anderson. Asadar, nu este neobisnuit sa vezi un teckel ingropand un os sub pernele canapelei. Anderson a adaugat ca daca un caine nu are un instinct de ingropare, nu ar trebui sa fie motiv de ingrijorare.

Cainii care obisnuiesc sa isi ingroape resursele le vor vizita ulterior ori de cate ori au starea de spirit necesara. "Unii caini ascund un obiect care le place si apoi uica de el cu saptamanile. De asemenea, unii caini par indecisi si isi muta obiectul si de 20 de ori inainte de a se stabili intr-un singur loc. Mai sunt si cazurile in care unii caini ingroapa un os si il uita defintiv", a spus Anderson.

Daca un caine nu recupereaza o comoara, puteti paria ca nu se intampla asta pentru ca si-a uitat locul. Cainii au un simt al mirosului incredibil de acut, de aproximativ 10000 pana la 100000 de ori mai puternic decat cel al oamenilor, potrivit cercetarilor din revista Applied Animal Behavior Science, asa ca amintirea ascunzatorilor lor este rareori o problema.

Pe langa oase, ce tipuri de lucruri le place cainilor sa ingroape? Anderson a declarat pentru Live Science ca este o gama larga. "Am intalnit o data un caine care ingropa pietre. Nu am idee de ce erau atat de speciale pentru el, insa asa considera si am considerat ca e treaba lui".


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu