Cum vad lumea cainii si pisicile - Partea I


Ti-ai dorit vreodata sa te uiti la creierul pisicilor, cainilor sau a pestilor din acvariu? Ti-ar oferi o perspectiva mult mai buna asupra lumii - sau cel putin te-ar ajuta sa fii un parinte mai bun pentru animalele de companie. Suntem aici pentru a va oferi sfaturi despre modul in care va puteti dezvolta cel mai bine impreuna cu animalele dumneavoastra.

Faceti o fotografie rapida cainelui sau pisicii dumneavoastra, iar ochii lor se vor lumina intr-un mod in care partile egale sunt reci si deranjante. Aceasta stralucire stranie provine dintr-un strat de ochi numit tapetum si reflecta lumina pentru a ii lasa pe prietenii nostri blanosi sa vada mult mai bine decat noi atunci cand este o lumina insuficienta. De fapt, animalele noastre de companie simt lumea in care traim mult diferit fata de oameni.

In copilarie, multi dintre noi am aflat ca pisicile si cainii sunt "daltonici" sau ca vad lumea in "alb-negru" - dar acest lucru nu este in totalitate adevarat. "Ei doar nu pot vedea toate culorile pe care le vedem noi", spune Katherine Houpt, profesor la Colegiul de Medicina Veterinara din Cornell. "Din cate putem spune, ei vad lumea in nuante de albastru si galben".

Din punct de vedere fiziologic, viziunea unica se reduce la tipurile de receptori de lumina din ochi. "Deoarece cainii si pisicile sunt pradatori, nu trebuie sa poata face diferenta dintre unele nuante similare", explica Houpt. "In calitate de primate, trebuie sa stim daca acest kaki este copt sau nu. Suntem mai buni la distingirea culorilor pentru a gasi alimentele corecte".

Cand vine vorba de claritate, oamenii au si aici un avantaj fata de prietenii nostri domestici. Daca un caine poate distinge un obiect de la 20 de metri distanta, un om il poate vedea de la 60 de metri. Diferenta este si mai pronuntata pentru pisici - ceea ce poate vedea o pisica la 5 metri, un om poate vedea la 20 sau chiar 30. Animalele noastre de companie nu sunt construite pentru a procesa imagini cristaline ale lumii din jur.

Animalele au totusi un avantaj atunci cand vine vorba de a percepe miscarea - o abilitate perfectionata pentru a le ajuta sa prinda mancarea care se afla in miscare. In timp ce majoritatea cainilor si pisicilor au probleme la depistarea obiectelor chiar si foarte apropiate, pot observa cu succes miscarea de la o distanta de pana la o jumatate de kilometru - chiar daca este relativ subtila.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu