Cum vad lumea cainii si pisicile - Partea II


De asemenea, pot vedea mai mult dintr-o singura privire decat oamenii. In timp ce campul nostru vizual este de aproximativ 180 de grade, ochii felini si canini se umfla putin pentru a isi extinde vederea periferica la peste 200 de grade. Aceeasi detectare a miscarii se extinde pana la marginile vederii lor, astfel incat, chiar daca nu pot spune se misca, stiu ca urmeaza ceva.

Acest camp vizual poate diferi in functie de rasa cainelui. De exemplu, un bulldog, nu trebuie sa vada in jurul unui bot urias ca alte rase.

O conceptie obisnuita este adevarata: atunci cand vine vorba de vederea in intuneric, ochii pisicii si ai cainilor exceleaza, in mare parte deoarece tapetum reflecta iluminarea receptorilor de lumina. "Nu pot vedea in intuneric absolut mai bine decat noi", spune Houpt. "Dar in lumina slaba, ei pot vedea mai bine". Asta pentru ca ochii lor contin mai multe tije decat ale noastre - intre sase si opt ori mai multe pentru pisici - ceea ce inseamna ca necesita mai putina iluminare pentru a colecta o imagine utilizabila pentru creierul lor.

Dar perceptia lor neobisnuita nu se termina aici. Dupa ce ati luat in considerare toate avantajele si neajunsurile viziunii asupra pisicilor si cainilor, trebuie totusi sa luati in considerare modul in care interactioneaza cu celelalte simturi ale acestora.

Pisicile pot auzi tonuri cu ultrasunete emise in mod obisnuit de prada lor, ceea ce le permite sa continue goana, chiar daca nu mai au prada in fata ochilor. De asemenea, utilizeaza mirosul ca metoda principala de identificare a oamenilor. "Cand duceti o pisica la veterinar, o a doua pisica de acasa s-ar putea sa nu o recunoasca, deoarece miroase a alte persoane. Si daca ati plecat pentru o vreme, pisica s-ar putea sa nu va recunoasca din prima", spune Houpt. "Daca ati schimbat samponul in timp ce ati fost plecat, s-ar putea sa va confruntati cu o problema".

In mod evident, cainii au si un simt al mirosului incredibil. La fel ca pisicile si alte animale, au un organ vomeronazal ca parte a sistemului olfactiv dedicat in mod special nevoilor lor olfactive. In functie de rasa, simtul mirosului unui caine variaza in a fi de la 1000 la 10000 de ori mai eficient decat al omului.

Avand la dispozitie aceste instrumente suplimentare, cainii si pisicile nu trebuie sa depinda de ochii lor pentru a supravietui. Cu toate acestea, limitarile lor vizuale pot oferi unele probleme interesante pentru oamenii care incearca sa isi invete animalele noi trucuri. "Datorita modului in care vad culoarea, cainii nu sunt prea buni la semafoare", spune Houpt. "Acest lucru devine o problema atunci cand inveti un caine ghid, asa ca trebuie sa invete ca galbenul mai inchis este atunci cand trebuie sa se opreasca". "Intr-o lume ideala, semafoarele ar avea o componenta olfactiva, asa ca acestia ar putea mirosi atunci cand este timpul sa plece", dar acest lucru nu se va intampla prea curand.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu