Personalitatea cainilor este in mare masura modelata de proprietarii lor

Un studiu recent demonstreaza ca personalitatile cainilor de companie sunt modelate treptat de comportamentul proprietarului lor si pot chiar sa se schimbe in timp.

Deci, daca va intrebati de ce cainele dvs se comporta intr-un anumit fel, ar trebui sa va ganditi la modul in care actiunile dvs ii influenteaza.

Cercetatorii au spus ca, atunci cand proprietarii cainilor petrec timp suplimentar pentru a ii mangaia pe burta, sa ii scoata afara pentru plimbari lungi, ii veti modela astfel treptat personalitatea.


Ce rezultate a avut studiul?

1. Cainii, ca si oamenii, au dispozitii si trasaturi de personalitate care modeleaza modul in care reactioneaza in anumite situatii, au spus cercetatorii.

2. Personaltiatile cainilor pot prezice multe rezultate importante ale vietii. De exemplu, personalitatile cainilor vor influenta cat de aproape se simt fata de proprietarii lor, comportamentul agresiv sau nu si chiar bolile cronice.

3. Cainii mai in varsta sunt mult mai greu de antrenat; am descoperit ca “punctul cheie” pentru a antrena un caine este in jurul varstei de sase luni.

4. Cainii seamana cu proprietarii lor.

5. Personalitatile cainilor sunt considerate a fi foarte stabile deoarece nu au schimbari in stilul de viata ca oamenii, dar s-a dovedit ca se schimba alaturi de proprietarii lor.

6. Cainii, care nu petrec prea mult timp cu proprietarii lor, se dovedesc a fi antisociali si deprimati.

7. Studiul arata cat de multa putere au oamenii asupra influentarii personalitatii unui caine.

8. O trasatura care rareori se schimba o data cu varsta cainilor este teama si anxietatea. “Cand oamenii trec prin schimbari majore in viata, trasaturile lor de personalitate se pot schimba. Am descoperit ca acest lucru se intampla si cu cainii” afirma profesorul si medicul veterinar Wiliam Chopik.

Ce au facut oamenii de stiinta?

Chopik a studiat proprietarii a peste 1600 de caini,  inclusiv 50 de rase diferite. Cainii au variat de varsta de doar cateva saptamani si pana la 15 ani.

Ancheta cuprinzatoare a evaluat personalitatile cainilor lor si a raspuns la intrebari despre istoricul comportamental. Proprietarii au raspuns, de asemenea, la un sondaj despre personalitatile lor.

Persoanele extrovertite si-au evaluat cainii mai activi, in timp ce proprietarii cu emotii negative si-au evaluat cainii ca fiind fricosi, mai putin activi si mai putin receptivi la antrenamente.

Proprietarii care s-au apreciat ca fiind acceptabili si-au evaluat cainii ca fiind mai putin tematori si mai putin agresivi pentru oameni si animale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu