Ar trebui cainii si pisicile sa fie vegani? - Partea I

Este mai bine din punct de vedere moral sa va hraniti animalul de companie cu o dieta ce nu continte deloc ingrediente de origine animala?

Intr-un nou sondaj realizat de catre Universitatea din Guelph, 35% dintre cei care detin macar un animal de companie au indicat un interes deosebit in schimbarea alimentatiei animalelor lor intr-una vegetariana.


Studiul, primul care a investigat prevalenta “evitarii carnii” intre cei care detin animale de companie, vine in urma faptului ca tot mai multi oameni din lume reconsidera hrana pe care sa o ofere cainilor si pisicilor, in functie de propriile preferinte. Aproape 20% dintre oameni micsoreaza sau elimina in intregime produsele din carne din dieta lor si, potrivit unui alt studiu recent realizat in Canada, acolo traiesc in prezent 1,3 milioane de vegetarieni si 466000 de vegani (care nu mananca nici lapte sau oua).

“Oamenii care evita sa manance carne tind sa aiba acasa cel putin un animal de companie si o dilema morala ar putea aparea atunci cand se vor confrunta cu ce anume trebuie sa ofere animalelor sa manance, cainilor care sunt omnivori si pisicilor care sunt carnivore”, a explicat medicul veterinar Sarah Dodd si coautorii studiului pentru revista Plos One.

O optiune pentru a atenua acest “conflict moral” au spus ei, este sa faca animalele de companie sa nu mai manance carne. Cu toate acestea, avand in vedere ca nici cainii si nici pisicile nu sunt liberi sa isi aleaga stilul de viata, este etic?

Proprietarii de pisici britanici au fost recent avertizati ca ar putea sa primeasca acuzatii in temeiul legiilor privind bunastarea animalelor daca isi hranesc pisicile cu o dieta vegana. Potrivit RSPCA – Societatea Regala pentru Prevenirea Cruzimii la Animale, “pisicile nu pot fi vegetariene!”
Pisicile sunt obligatoriu carnivore, ceea ce inseamna ca au nevoie de o dieta echilibrata, pe baza de carne, pentru a ramane in forma si pentru a se mentine sanatoase, au scris cei de la RSPCA pe siteul lor.

Teoretic, cainii, ar putea trai numai pe o dieta bazata pe plante, afirma fiziologul Wanda McCormick in revist The Conversation, cu conditia ca aceste diete sa contina aceleasi substante esentiale pe care cainii le-ar primi in mod normal din carne. Cu toate acestea, putine studii au evaluat calitatea nutritionala a alimentelor pentru animalele de companie pe baza de plante. Combinatiile facute in casa sunt deosebit de riscante.

Mai mult decat atat, roaderea oaselor poate reprezenta o imensa satisfactie si un lucru foarte relaxant pentru caini, mai ales atunci cand trebuie sa petreaca timp singuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu