Ar trebui cainii si pisicile sa fie vegani? - Partea II

Noul studiu a fost bazat pe un sondaj intitulat “Practicile de hranire a animalelor”, care a fost efectuat online printre crescatorii de caini si pisici, proprietari sau oameni foarte bine implicati in acest domeniu. In cele din urma, esantionul final a inclus 3763 de raspunsuri, in special de la proprietarii de animale de companie din Marea Britanie, SUA si Canada. De asemenea, au fost furnizate informatii despre dieta a 2940 de caini si a 1542 de pisici.

Majoritatea proprietarilor de animale de companie (84%) au raportat o dieta omnivora, 6% au fost identificati ca vegani, 6% vegetarieni si restul persoane care nu mananca carne dar mananca peste.
Cele mai multe animale de companie – 97% din caini si 99% dintre pisici – au fost hranite cu alimente care contin carne. Cu toate acestea, multi (10% dintre caini si 3% dintre pisici) au fost hranite intermitent cu alimente vegetariente sau pe baza de plante.


In total, 35% dintre proprietarii de animale de companie care nu si-au hranit cainii sau pisicile cu o dieta vegetariana au arata un interes deosebit pentru acest lucru, cu putin peste jumatate dintre acestia chiar aducand “dovezi ale suficientei nutritionale”.

In total, 27% dintre vegani au raportat ca isi hranesc animalele de companie cu o dieta exclusiv pe baza de plante, cea mai mare parte preocupandu-se pentru bunastarea animalelor de ferma sau pentru efectele negative percepute asupra sanatatii ale consumului de carne. De doua ori mai multi caini decat pisici au fost hraniti exclusiv pe baza de plante.

Intr-o constatare aparent contra-intuitiva, vegetarienii aveau mai multe sanse sa detina pisici si mai putin probabil era sa aiba caini.

“Avand in vedere fiziologia carnivora obligatorie a pisicilor, ne asteptam ca proprietarii de animale de companie care evita carnea sa evite si animalele care mananca carne”, au scris autorii.

Impreuna, proprietarii vegetarieni si vegani au reprezentat 12% dintre proprietarii de animale de companie. Prin calculele facute de cercetatori, pot exista numai 20 de milioane de proprietari de animale vegetarieni si vegani numai in SUA.

Totusi, nu exista dovezi publicate despre beneficiile unei diete fara carne la caini sau la pisici, conform autorilor acestui studiu. Si, la fel ca si in cazul oamenilor, animalele de companie hranite numai cu alimente pe baza de plante ar putea suferi deficiente de vitamine.

De fapt, jumatate dintre persoanele omnivore chestionate si mai mult de jumatate dintre vegetarieni considera ca este imoral sa oblige animalele de companie sa fie vegetariene.

In total, mai putin de doua procente dintre cainii si pisicile din studiu erau hraniti in prezent cu o dieta bazata strict pe plante. Cu toate acestea reprezinta un numar mare de animale care sunt potential afectate, afirma Dodd, specialista in nutritie veterinara.

Aceasta crede ca tendinta va creste, avand in vedere numarul de vegani si vegetarieni care continua sa creasca in toata lumea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu