Cainii poti mirosi cancerul cu o corectitudine de 97%


Stim cu totii ca animalele de companie si in acest caz cainii, sunt minunati pentru companie si ne incurajeaza sa iesim din casa si sa mergem la plimbare, dar iata in continuare un alt motiv pentru a ii iubi. Potrivit studiilor recente, cel mai bun prieten al oamenilor este capabil sa miroasa cancerul in probele umane de sange.


Pentru studiul efectuat de catre compania de cercetare BioScendDx din Forima, patru caini din rasa Beagle au fost invatati sa isi foloseasca excelentul miros pentru a distinge intre sangele oamenilor sanatosi si sangele pacientilor cu cancer pulmonar maling. Dupa atrenament, trei dintre caini au identificat cu succes esantioane de cancer pulmonar 96,7% din timp, iar probleme normale au fost 97,5% din timp. Cel de-al patrulea caine, Sunggles, nu a avut niciun interes in a face asta.

„Acest studiu este foarte incitant, deoarece deschide calea pentru continuarea cercetarii pe doua cai, ambele putand duce la noi instrumente de detectare a cancerului” a spus Heather Junqueira, care a condus cercetarea. „Una este folosirea detectiei cu ajutorul cainilor ca metoda de screening pentru cancere, iar cealalta ar fi determinarea compusilor biologici pe care cainii le detecteaza si apoi vor efectua teste de screening pentru cancer pe baza acestor compusi”.

Detectarea precoce a cancerului ofera pacientilor cea mai buna speranta pentru supravietuire, iar testele sensibile, care sa nu coste mai nimic, ar putea ajuta la salvarea multor vieti in viitor. BioScentDx doreste sa utilizeze cainii pentru a crea modalitati non-invazive de screening pentru cancer si alte boli. La sfarsitul anului trecut, compania a lansat un studiu in care pacientii cu cancer de san au depus probe pentru a incerca cainii sa detecteze boala.

Receptoriimirosului cainilor sunt de aproximativ 10000 de ori mai exacti decat ai nostri, ceea ce inseamna ca pot detecta mirosuri care sunt pur si simplu imperceptibile pentru noi. Dintre toate rasele de caini, cei din rasa beagle au cel mai bun nas, ceea ce inseamna ca acestia sunt experti in a mirosi diferite afectiuni, dar si substante interzise sau explozivi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu