Pot vedea cainii culorile? - Partea II

Cainii, la fel ca majoritatea mamiferelor, sunt dicromate – poseda doua tipuri de conuri in retina lor pentru perceptia culorilor si capacitatea de a vedea detalii. Oamenii, pe de alta parte, sunt tricromatici. Ochii nostri contin trei tipuri de conuri sensibile la lumina: albastru, rosu, verde - ceea ce permite recunoasterea tuturor culorilor din spectrul vizibil.

Interesant este faptul ca prietenii nostri necuvantatori, vad culorile in modul in care le vad si oamenii ce nu pot deosebi rosu-verde. Aceasta afectiune rara apare de obicei la barbati si reprezinta aproximativ 4% din populatie. “Acesti oameni va vor spune ca ei, de fapt, vad culorile insa au dificultati in a distinge unele nuante ce implica rosu-portocaliu-verde”.

“De asemenea, prin terapie genica, este posibil sa ii oferim unui caine viziune tricromatica, la fel ca a noastra, insa nimeni nu a facut acest lucru inca” mentioneaza medicul veterinar si cercetatorul Acland.

Totusi, din cazua acestor deficiente de vedere, cainele are un exceptional simt al mirosului. Acesta este un lucru foarte bun, conform cercetatorilor Miller si Murphy, din moment ce in comparatie cu noi – care ne bazam foarte mult pe vedere – sistemul vizual canin este inferior, inclusiv prin perceptia adancimii, a gamei de culori si a acuitatii vizuale. Cu toate acestea, cainii au si ei atuu-urile lor fata de oameni, cum ar fi sensibilitatea la miscare, abilitarea de a vedea in conditii de lumina slaba si diferentierea de nuante de gri.

Acest lucru face din caine un pradator mai eficient in anumite situatii (de exemplu cand nu exista lumina suficienta). 

Insa, daca aveti acasa un caine nu trebuie sa va faceti griji, din pacate asa sunt toti si este un lucru normal sa nu vada toate culorile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu