Dantura canina - Partea I

Ca si omnivore, canidele au nevoie de o varietate de dinti specializati pentru a manca diferite tipuri de alimente din dieta lor variata. Canidele, inclusiv cainii domestici, au 42 de dinti, dar exista si cateva exceptii cu cate 48. Astfel, cainii au doua randuri a cate sase incisivi mici care ii ajuta sa tina prada ferm in timp ce patru canini mari i iajuta sa rupa din ea. Alti saisprezece premolari ascutiti ii permit unui caine sa taie carnea iar cei zece molari puternici il ajuta sa mestece partile tari.

Dantura
Nutrientii sau alimentele intra in organism prin gura. Dintii cainilor sunt folositi pentru a taierea si maruntirea alimentelor. Catelusii au 28 de dinti, in timp ce adultii au 42, dupa cum spuneam si mai sus. Numarul exact poate varia usor. Dintii sunt tesuturi vii si sunt acoperiti cu smalt, cea mai grea substanta din corpul cainilor si a pisicilor. Dentina este stratul urmator, iar miezul este numit pulpa. Pulpa contine vasele de sange si nervii care hranesc dintii. Unii dinti, cum ar fi incisivii, au o singura radacina, in timp ce altii, cum ar fi premolarii, au cate trei radacini.

Glandele salivare

Saliva produsa de glandele salivare este amestecata cu alimente in gura. Saliva actioneaza ca un lubrifiant si contine pitalina, o enzima care ajuta la descompunerea amidonului in dieta. Cainii au patru perechi de glande salivare. Parotide, mandibulare, sublinguale si zigomatice, toate producand saliva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu