Dantura canina - Partea II

Limba si gingiile
Limba unui caine este un organ foarte complex. Este folosita pentru a manipula produsele alimentare in gura si ii permite animalului sa bea apa. Cand un caine bea apa, acesta o transporta de sub limba in gura. Acest lucru este in contrast cu bautul apei de catre feline, acestea folosind partea de sus a limbii. Limba cainilor este acoperita cu "muguri de gust", care ii ajuta la recunoasterea aromelor. Limba unui caine este, de asemenea, utilizata pentru curatarea corpului, precum si la comunicarea cu alti caini.

Gingiile la caini variaza foarte mult, acestea avand o culoare normala sau pot fi pigmentate. Cele mai multe rase au gingiile roz. Cu toate acestea, unele rase, cum ar fi Chow chow au gingii negru-albastrui. In unele cazuri, si obrajii interiori dar si limba au o culoare intunecata.

Respiratia urat mirositoare a cainilor (dar si a oamenilor) este denumita "halitoza" si este o problema des raportata de catre cei care au un patruped acasa. Cea mai frecventa cauza a halitozei este reprezentata de problemele dentare. Bacteriile, saliva si alimentele ramase pot forma placa bacteriana care provoaca respiratia urat mirositoare. Acest lucru se poate dezvolta in gingivite, sau mai rau, chiar in boala parodontala, ceea ce va face respiratia si mai neplacuta.

In plus fata de problemele dentare, alte cauze ale respiratiei urat mirositoare includ:
- diabetul zaharat;
- bolile de rinichi;
- bolile gastro-intestinale;
- infectii ale zonelor din jurul gurii;
- boli respiratorii, de exemplu unele infectii ale sinusurilor;
- alte boli orale;


Orice animal de companie cu respiratia urat mirositoare ar trebui sa fie examinat de un medic veterinar. Uneori poate trece repede si sa fie doar din cauza hranei, insa se pot ascunde si boli cu complicatii severe si chiar fatale daca nu sunt tratate cu promptitudine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu