Pot vedea cainii culorile? - Partea I

Cand va plimbati pe strada cu cainele dvs, gama de culori aproape fara limita, de la albastrul stralucitor al soarelui, la iarba verde luxurianta si pana la rosul semaforului, par sa fie cu mult diferite pentru cel mai bun prieten al dvs.

Cainii au doar o zecime din concentratia de conuri ce capteaza culoarea in comparatie cu oamenii. Asadar, in timp ce noi ne putem bucura de un adevarat “evantai” de tonuri, cainii vad numai doua culori: albastru-violet si galben, precum si orice amestec al acestora. Restul lumii lor apare in nuante de gri, asa cum ne pare noua o zi de iarna mohorata.

“Restrictiile in vederea cromatica sunt, probabil, o consecinta a lor, deoarece este posibil ca acestia sa reactioneze doar la culorile de importanta biologica pentru ei” spun doi renumiti medici veterinari, Christopher Murphy si Paul MillerChristopher Murphy si Paul Miller, intr-un studiu din 1995. De exemplu, din moment ce cainii nu prefera fructele viu colorate, acestia nu au de ce sa vada aceste culori, spune medicul Miller.

Cainii, la fel ca majoritatea mamiferelor, sunt dicromate – poseda doua tipuri de conuri in retina lor pentru perceptia culorilor si capacitatea de a vedea detalii. Oamenii, pe de alta parte, sunt...continuarea saptamana urmatoare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu