Cainii si limbajul corpului - Partea 2

Urechile cainilor
Cainii au diferite tipuri de urechi. In functie de marimea si forma acestora ne putem da seama cat de mult pot fi folosite pentru a comunica. Unele sunt lasate in jos (ca la Beagle), unele sunt ascutite (ca la Ciobanestii Germani), sau semiascutite (ca la Ciobanestii Shetland), iar unele sunt foarte lungi (ca la Bassett). Urechile anumitor caini sunt taiate astfel incat o parte sau chiar toata partea mobila este inlaturata (asa cum sunt urechile rasei Great Dane). De cele mai multe ori, aceasta taiere se face din motive cosmetice, ceea ce cauzeaza durere si discomfort.

Cand cainele dvs. este relaxat isi va tine urechile in mod natural. Cand ceva ii atrage atentia, isi va ridica urechile si le va indrepta catre lucrul care ii atrage atentia. Cainele isi va misca urechile in acelasi mod si cand este agresiv. Cand cainele isi duce urechile putin pe spate, inseamna ca vrea sa fie prietenos. Daca urechile sunt date complet pe spate, inseamna ca animalului ii este frica.

Cozile cainilor
Adeseori, oamenii au impresia ca un caine care da din coada este un caine prietenos, dar acest lucru este departe de adevar. Cainii isi misca coada in mai multe situatii, printre care si atunci cand sunt agresivi. Iar un caine care nu isi misca coada poate fi de asemenea prietenos. Capacitatea unui caine de a exprima prin miscarea cozii ce simte, este limitata de tipul cozii pe care o are. Multi caini au o coada ce atarna pana aproape de articulatia ce desparte coapsa de pinten. Altii, precum boxerii au cozi care se rasucesc in sus si ajung pana pe spate. Putine rase, precum ogarii, au cozi care stau in mod natural intre picioare. Si sunt unele rase ce au cozile scurte sau scurtate in mod chirurgical la cabinetul veterinar.

Cand cainele dvs este relaxat, isi va tine coada in mod natural. Daca este fericit, este posibil sa o miste usor, dintr-o parte in alta. Daca este foarte fericit, ca atunci cand va intampina dupa o zi de munca, miscarea cozii este mai rapida, uneori circulara. Atunci cand cainele este agitat sau supus, isi va tine coada jos sau chiar intre picioare. Este posibil sa o miste dintr-o parte in alta, de cele mai multe ori mai rapid decat atunci cand e relaxat. Daca este foarte speriat isi va tine coada strans intre picioare, varful acesteia ajungand pana la burta.
Cand atentia cainelui dumneavoastra este captata de ceva anume, isi va tine coada ridicata si nemiscata. Daca isi apara terenul sau ameninta alt caine, isi poate “flutura” coada in fata si in spate. Ar putea parea chiar ca da din coada in mod relaxat, dar restul comportamentului lui va va indica faptul ca nu e prietenos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu