Cainii si limbajul corpului - Partea 1

Cainii sunt animale extrem de expresive. Ei comunica atunci cand sunt fericiti, suparati, agitati, cand le este teama sau cand sunt nervosi folosindu-se de fetele si corpurile lor pentru a transmite aceste informatii. 

Limbajul corpului unui caine este un sistem de comunicare elaborat si sofisticat, pe care din fericire, il putem invata si interpreta. Odata ce invatati cum sa “cititi” semnalele pe care cainele vi le ofera, veti intelege mai bine intentiile lui si reactiile. Acest lucru va va ajuta sa interactionati cu animalul mult mai usor si intr-un mod mai placut.

Pentru inceput, este util sa invatati despre componentele ce alcatuiesc limbajul corpului. Cainii se folosesc de expresii faciale, pozitia urechilor si a cozii, cat si de comportamentul per ansamblu pentru a va oferi informatii despre intentiile lor. Luand fiecare componenta a limbajului corpului in parte, va ajuta in primul rand la formarea abilitatilor de observare si interpretare. Totusi, scopul dumneavoastra este sa observati atat cainele in intregime, cat si situatia in care se afla, astfel incat sa determinati cat mai corect ce incearca el sa va transmita. Nu este posibil sa intelegeti intentiile cainelui dumneavoastra doar analizand o singura parte a limbajului corpului.

Chipurile cainilor
Desi chipurile cainilor sunt diferite ca forma si marime, expresiile faciale de baza ale unui caine, va pot spune multe despre starea lui de spirit.

Ochii
Cainele dumneavoastra poate, cu anumite limite, sa isi modifice forma si marimea ochilor, sau a directiei si intensitatii privirii sale. Cand un caine este relaxat si fericit, ochii vor avea forma normala. Anumiti caini au ochii rotunzi, pe cand altii ii au migdalati. Ochii care par mai mari decat de obicei pot sugera ca animalul se simte amenintat in vreun fel. El poate fi stresat de ceva anume sau ii poate fi teama. Un caine agresiv poate avea de asemenea ochi mai mari decat de obicei. Daca ochii cainelui dumneavoastra par mai mici decat de obicei, poate insemna ca este speriat sau stresat. Cainii care au dureri sau care nu se simt bine par adesea ca privesc cruces, moment in care ar trebui sa va ganditi sa faceti o vizita la medical ca cabinetul medical. Cainii care au un ranjet supus, pot de asemenea sa priveasca pe furis.

Directia in care cainele dumneavoastra priveste, poate insemna diferite lucruri. Cainii rareori se privesc in ochi, deoarece este considerat un comportament amenintator. Cu toate acestea, cainii invata ca este in regula, chiar placut sa se uite direct la oameni. Un caine care se uita direct la dumneavoastra cu o privire relaxata este prietenos si spera sa il observati. Un caine care va fixeaza cu privirea, avand un chip incordat semnifica altceva. O privire fixa poate insemna o amenintare, iar daca sunteti in imediata lui apropiere ar fi bine sa va uitati in alta parte, usor. Privitul in alta parte este ceea ce cainii fac cand nu vor sa para amenintatori. Un caine care isi indeparteaza privirea atunci cand va uitati la el, este semn ca acel caine va este supus. Poate inseamna de asemenea, ca ii este frica sa interactioneze cu dumneavoastra. Poate ca teama lui provine din trecut, asa ca nu este suficient de increzator pentru a avea o relatie cu oamenii.

In cazul in care cainele nu se uita direct in ochii dumneavoastra, ci va priveste cu coltul ochilor, acest lucru poate fi inceputul unui comportament agresiv. De cele mai multe ori aceasta privire este intalnita la cainii care isi pazesc hrana, jucaria sau locul preferat. Aceasta privire este diferita de cea a unui caine care isi odihneste capul pe labute si mijeste ochii pentru a va observa pret de o secunda. In acest caz, cainele nu va parea tensionat.

Gura
Ochii acestui caine sunt blanzi, iar 
   gura este deschisa si relaxata.
Cainii isi folosesc botul si pentru alte lucruri, nu doar pentru a manca si a bea. Chiar daca nu pot vorbi, felul in care isi pozitioneaza buzele, falcile si dintii ofera mai multe informatii decat o pot face cuvintele. Cand cainele dumneavoastra este relaxat si bucuros, de cele mai multe ori are gura inchisa sau foarte putin deschisa. Daca are gura deschisa, este foarte posibil sa gafaie – asta fac cainii pentru a-si raci corpul. Este posibil sa ii vedeti dintii, deoarece gura este usor deschisa.

Un caine caruia ii este frica sau este supus, cel mai probabil are gura inchisa. Buzele lui pot fi trase inapoi in coltul gurii. Poate sa isi plesneasca usor limba in afara sau isi poate linge botul daca interactioneaza cu persoane sau cu alte animale. Cand este incordat poate casca intr-o  maniera exagerata. 

Ranjetul umil este acompaniat de
urechi date pe spate si corpul
care este lasat in jos.
Unii caini pot arata un ranjet supus atunci cand se simt extrem de umili. Isi ridica buzele si isi expun incisivii si caninii. Acest comportament este aproape intotdeauna insotit de o postura umila a corpului, cu capul usor plecat, cu scancete si priviri pe furis. Numai anumiti caini “ranjesc” in felul acesta. Oamenii confunda uneori acest comportament cu unul amenintator, cand de fapt cainii vor sa transmita exact opusul. 

Un caine care transmite o intentie agresiva, de cele mai multe ori isi arata dintii. Isi poate ridica buzele pentru a-si dezveli dintii in timp ce isi increteste partea superioara a botului. Este semnalul pe care cainele il arata atunci cand nu e bine sa te apropii de el.

Cainele isi poate trage buzele inapoi orizontal, astfel incat acestea sa fie foarte stranse in colturile gurii. In aceasta pozitie ii puteti vedea atat dintii din fata cat si cei din spate (premolarii si molarii). Acest lucru semnifica frica. Totusi, atunci cand un caine se pregateste sa muste isi ridica buzele si le trage inapoi, astfel incat sa isi arate coltii.
1. Aceasta este o pozitie preliminara amenintatoare. Urechile sunt trase in spate, privirea este fixa si buzele sunt apropiate.
2. Amenintarea este mult mai serioasa acum. Botul s-a intins in fata si cainele maraie.
3. Acum si-a incretit botul pentru a-si arata coltii. Maraie destul de tare si se pregateste de atac.

Cainele maraie aici, are urechile trase
in spate, ochii sunt rotunzi si buzele
sunt trase peste dinti.
Cainii pot prezenta si o “postura agresiva”. Isi misca buzele in fata peste colti si expira aerul, astfel incat buzele sa para mari. Cateodata chiar ii puteti auzi respirand greoi. Aceasta postura este acompaniata de o frunte incruntata. Este felul cainelui de a spune “Nu te apropia.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu