Cainii au nevoie numai de dragoste

Sursa foto: www.redorbit.com
Tot aud de la diferiti oameni care vorbesc despre cainii lor, cum ca acestia au nevoie numai de dragoste si atentie, sau ca tot ce vrea un caine este sa fie iubit. Interpretarea nevoilor unui caine numai in termeni de dragoste, atentie, hrana si adapost, ma intristeaza. Este motivul pentru care avem atat de multi caini vagabonzi. Nu ma intelegeti gresit, cainii se bucura de atentie, dar asta nu e singurul lucru de care au nevoie pentru a fi fericiti.

Cainii sunt animale care traiesc in haita, care au instinctul de a trai intr-un mediu organizat, care are reguli. Vor mai mult decat dragoste; nu ravnesc la dragoste, ravnesc la un lider si au nevoie sa stie exact care sunt regulile si limitele, pentru a se simti in siguranta. Instinctul le va spune intotdeauna daca persoana care face regulile este suficient de puternica pentru asta si daca viata lui si a celor din haita este pusa in primejdie din acest motiv. In salbaticie, daca liderul haitei devine slab, cei care il urmeaza vor incepe sa retesteze ordinea. Urmatorul membru in ierarhia haitei va testa liderul. Daca va castiga lupta, liderul va fi abandonat si astfel toata haita va reevalua noua ierarhie.

Cainii nu sunt asemeni lupilor si nu au un instinct atat de bun ca acestia, dar au evoluat din lupi si inca pastreaza o parte din comportamentul lupilor. Cainii au instincte. Aceste instincte nu sunt ceva la care cainii se gandesc asemeni oamenilor. Cainii sunt animale care reactioneaza in functie de moment.

Cand traiesc cu oameni, acestia devin haita cainilor. Chiar daca realizati sau nu, cainele se crede liderul haitei. Este foarte dificil pentru un caine sa preia rolul de lider in fata oamenilor, pentru ca nu poate detine controlul total. Oamenii intotdeauna vor face ceva cu care cainii nu sunt de acord. Spre exemplu, vor merge la munca. Acesta este momentul in care cainii se vad ca niste lideri ai unei haite in care comportamentul membrilor este nedorit. Astfel, cainii iau atitudine impotriva acestui comportament. Anumiti oameni vor tolera un astfel de comportament al cainilor, dar altii vor scapa de caini din cauza unei purtari ce ar fi putut fi corectata. Cainii sunt unele dintre cele mai neintelese animale.

Una ditre povestile care imi vine in minte, este despre un om care a salvat un Labrador. Omul povestea ca timp de cateva saptamani, cainele se uita la el si maraia. Iar omul il trata cu blandete si dragoste. Apoi, intr-o zi, cainele a venit pur si simplu si si-a lipit nasul de mana omului, cerand sa fie iubit inapoi. Omul mai spunea ca din acea zi, cainele l-a iubit. In realitate insa, cainele maraia la om, pentru a stabili cine va fi liderul de acum inainte. Cand cainele a fost satisfacut ca noul stapan ii este inferior, atunci a mers la el si i-a cerut sa fie mangaiat. Cand omul s-a supus si l-a mangaiat, pactul a fost incheiat. Labradorul devenise liderul noii haite. Stapanul spunea ca este iubit de caine, dar ca nu era foarte sigur ca acel caine iubea si pe altcineva. Aceea nu era dragoste, era cainele care prelua fraiele haitei.

Acest Labrador va trai de acum inainte incercand sa controleze un om care uneori il va asculta si alteori nu. Un caine care traieste cu oameni si este liderul acestora, nu este un caine fericit, ci un caine stresat. Va incerca intotdeauna sa ii faca pe oameni sa il asculte si va incerca sa ii protejeze mereu.

Multi oameni se intreaba daca un caine docil poate fi un “paznic” bun. Raspunsul este un MARE da. Cel mai bun caine de paza este cel care isi urmareste atent stapanul si care primeste ordine de la el. In cazul in care stapanul nu va putea sa ii dea comenzi, acel caine va apara in mod instinctiv haita. Cainii care nu sunt stresati si care sunt satisfacuti din puct de vedere instinctual, sunt cei mai buni caini de paza.

In toata lumea, cel mai bun prieten al omului este mereu neinteles, confuz si stresat. Multi oameni interpreteaza gresit comportamentul unui caine. Cainii sunt confuzi cu privire la dorintele stapanilor. Instinctele lor nu sunt satisfacute, ceea ce poate rezulta intr-un mic haos. Oamenii cred despre cainele lor ca este fericit, dar el este de fapt stresat, panicat si confuz.

Spre exemplu, cand va intoarceti de la serviciu, cainele va veni sa va intampine si va sari pe dumneavoastra. Seamana a bucurie in ochii nostri, dar de fapt este stresat. Incercati. Ridicati-va de la calculator, si incercati sa sariti exact asa cum o face cainele dumneavoastra cand veniti acasa. Daca va este rusine acum, pentru ca sunteti inconjurat de alti oameni, incercati asta cand sunteti singuri. Faceti acest lucru timp de 5 minute si veti avea o durere de cap. Acesta este doar unul dintre comportamentele care par normale pentru oameni, dar sunt extreme de stresante pentru caini. Cand cineva ajunge la un echilibru cu cainele sau, atunci veti vedea un caine care va reactiona diferit fata de majoritatea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu