Cainii si limbajul corpului - Partea 3

Blana cainilor
Desi cainii nu comunica mult prin intermediul ei, ne putem da seama de cateva lucruri privind blana unui caine. In primul rand, un caine stresat sau speriat poate naparli mai mult decat de obicei. Poate ati observat asta deja atunci cand mergeti cu animalul dvs la veterinar. Dupa controlul de rutina, dvs, veterinarul si masa de control, toate sunt pline de par.

Cainii isi pot ridica blana si pentru a comunica. Desi blana este de obicei ridicata in jurul omoplatilor, cainii isi pot ridica blana de-a lungul intregului spate. Acest comportament se intalneste in cazul in care atentia le este atrasa de ceva. Reactia este similara cu cea a “pielii de gaina” la oameni. Zbarlirea blanii poate insemna ca un caine este speriat, furios, nesigur sau foarte agitat.

Pozitia corpului
Cainii se folosesc, de asemenea si de pozitia corpului pentru a comunica intentiile lor. De obicei, cainii incearca fie sa arate normal, fie mai mari sau mai  mici. Daca animalul dvs este fericit, el va arata normal – muschii sunt relaxati si greutatea este impartita pe cele 4 picioare. De asemenea, cand are chef de joaca, va arata normal. Este posibil sa alerge intruna si sa aiba miscari exagerate, dar expresiile faciale si muschii vor arata la fel. 

Situatia se schimba cand vedem un caine speriat. Cand cainele dvs este speriat, el va fi cocosat in incercarea de a parea mai mic. Ar putea chiar sa isi lase corpul mai jos sau chiar sa se ghemuiasca la pamant. Capul va fi de asemenea coborat. Daca ii va fi frica de ceva, atunci se va indeparta de acel lucru. Spre exemplu, daca ii e frica de masa de examinare de la cabinetul veterinar, atunci se va indeparta de medicul veterinar. Daca este curios in legatura cu ceva, este posibil sa incerce sa se apropie timid de acel lucru, dar greutatea lui va fi pe picioarele din spate, pentru a se putea retrage rapid in caz ca este nevoie.

Un caine supus arata similar cu unul speriat. Va incerca sa para mai mic si sa dea de inteles ca nu reprezinta nicio amenintare. Corpul lui va fi coborat sau chiar ghemuit la pamant, dar capul il poate tine ridicat, daca se intalneste cu o persoana sau un alt animal.

Un caine care vrea sa para ca domina, in alerta, incearca sa para mai mare decat este de fapt, astfel muschii lui vor fi mai tensionati. Va sta de multe ori pe varful picioarelor, cu gatul si capul ridicate mai sus de umeri. Greutatea lui va fi centrata pe toate cele patru picioare sau va fi aplecat usor pe picioarele din fata.

Un caine furios, agresiv, de asemenea, va vrea sa para mai mare decat este pentru a intimida. Daca cainele dvs este agresiv, el va arata similar cu un caine aflat in alerta, dar postura lui va fi insotita si de amenintari agresive. De obicei, greutatea lui va fi centrata pe picioarele din fata.

Atunci cand cainele este in alerta, privirea lui este intensa si concentrata. Sta in pozitie verticala cu greutatea centrata pe toate cele patru labe, urechile sunt indreptate in sus si in fata. Tine coada fie in pozitie naturala fie verticala, iar in unele cazuri chiar pe spate. Coada este rigida si imobila, iar privirea acestuia este indreptata spre ce a detectat. Gura este de cele mai multe ori inchisa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu