De ce se linge pisica?

Cu mult timp in urma in cadrul procesului de evolutie pisicile trebuie sa fi fost inzestrate cu propria lor "regula de aur" in ceea ce priveste curatenia pretentioasa. Atunci cand ele nu dorm, vaneaza sau mananca, cel mai probabil se spala meticulos. Se crede ca felinele, fie ele domestice sau salbatice, isi petrec mai bine de o treime din timp spalandu-se. Departe de a fi doar o simpla preocupare legata de aspectul si frumusetea exterioara, linsul la pisica reprezinta un comportament natural, reflex, care este vital pentru sanatatea, igiena si confortul lor.


Linsul este un procedeu important pentru pisici inca din momentul nasterii. Pisica isi linge puiutii imediat dupa fatare pentru a-i curata de resturile placentare si pentru a-i incalzi activand circulatia periferica. Dupa o perioada de 2-3 saptamani pisicutele vor avea suficienta putere si abilitati sa inceapa sa se spele singure.

Limba pisicii, pe a carei suprafata se pot gasi mici proeminente denumite papile, care pot fi de ordinul sutelor si saliva ei sunt principalele ustensile cu ajutorul carora pisicile se spala. Datorita flexibilitatii si elasticitatii coloanei vertebrale, pisica se poate linge aproape pe toata suprafata corporala cu exceptia cefei si a capului. Pentru aceste zone, pisica se foloseste de labutele sale, pe care mai intai le linge iar apoi frecandu-se cu ele isi curata ceafa si capul. Daca pe piele sau pe firele de par se gasesc zone mai murdare, portiuni lipicioase, calti de par, etc. pisica poate sa devina frustrata, insistand asupra zonei respective folosindu-si chiar si dintii si de multe ori isi va provoca o rana pe piele.

Ca o consecinta a acestei toaletari, pisica ingera o cantitate considerabila de par mort. Acesta este eliminat din organism prin voma ocazionala sub forma de ghemuri de blana. Unele rase de pisici de apartament, in special cele cu par lung, au predispozitia sa depuna o parte din par pe tractul intestinal, necesitand utilizarea unor produse laxative pentru eliminarea lui.

Linsul sau spalatul la pisica are un rol important si in mecanismele de termoreglare. Atunci cand este cald, saliva actioneaza ca un lichid de racire, care poate sa reduca temperatura pisicii pana la o treime. La temperaturi scazute, linsul ajuta la alinierea firelor de par, iar blana se transforma intr-un strat protector care tine frigul departe de corp si mentine caldura.

Insa depunerea salivei pe blana are si un alt rol foarte interesant. Cand pisicile se imbalsameaza cu saliva poate fi un semn de alinare a anxietatatii, oferind o sursa de linistire in momentele tensionate. Pisicile par sa inlature teama, nervozitatea sau durerile prin linsul aparent nepotrivit sau frenetic. Aceste tulburari comportamentale sunt intalnite si la oameni si sunt denumite ticuri nervoase (roaderea unghiilor, muscatul degetelor, muscatul buzelor etc.). Spre exemplu, acest lins sau spalat improvizat il putem observa la pisici dupa o saritura nereusita sau dupa o urmarire esuata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu