Care este masa principala a cainelui tau?

La fel ca si pentru oameni, studii recente arata ca si la caini, masa principala ar trebui sa fie micul dejun. Se arata ca o masa bogata dimineata ii ofera cainelui energie pentru intreaga zi, spune BBC.


Un studiu condus la Universitatea Kentucky de dr. Holly Miller si Charlotte Bender a testat abilitatea de cautare a cainilor antrenati. Unii dintre caini mancasera de dimineata, pe cand ceilalti nu. Cercetatorii au ascuns mancare si au cronometrat cat de mult le-a luat cainilor pana au gasit-o.

Ati putea crede ca cei care nu au mancat de dimineata au gasit mancarea primii, avand in vedere ca erau infometati. Cu toate acestea, cei care mancasera cu 30 de minute inainte au avut rezultate mai bune. Se pare ca masa de dimineata a fost doar un fel de aperitiv.

"Raspunsul aici este unul foarte simplu: micul dejun poate ajuta la performanta" a spus dr. Miller. Tuturor cainilor le-a fost cerut sa arate autocontrol, stand si asteptand 10 minute inainte sa caute mancarea. Asa s-a asigurat faptul ca toti cainii participanti la studiu si-au inceput cautarea in conditii identice.

Dr. Miller presupune ca acest lucru se poate intampla si cu cainii nedresati, cu o singura deosebire. Cainii domestici sunt de obicei hraniti cu mancare comerciala plina in carbohidrati, pe cand cei salbatici supravietuiesc cu mancare "vanata". Cainii domestici sunt mai sensibili la fluctuatiile de glucoza, ceea ce ii face sa fie mai "pretentiosi". Micul dejun este foarte important pentru cainii domestici, pentru a le pastra nivelul de energie.

Chiar si cainii salbatici pot avea schimbari de temperament daca le este foame, ceea ce ar putea sa le afecteze comportamentul. "Cand sunt infometati se controleaza mai putin si astfel se poate spune ca atunci sunt cei mai periculosi si mai imprevizibili" a explicat dr. Miller.


Sursa: blogs.discovery.com

Un comentariu:

  1. Buna!
    Eu am un samoyed de 10 luni. Pana cum vreo 3 luni manca s dimineata si seara. Ba chiar manca si recompensele de dresaj si cate un os de piele uneori. De vreo 3 luni incoace mananca cam o data pe zi, mai mult seara. Si daca nu prea are activitate mananca cam jumatate din cat ar trebui. :) Aste nu ii schimba cu nimic comportamentul :)
    Mai multe despre samoyezi, prin ochii proprietarului gasiti si pe http://blogderasa.blogspot.ro

    RăspundețiȘtergere