Dupa decodificarea genomului s-a dovedit ca exista diferente intre cainii dingo si cainii domestici - Partea I


Dingo se deosebesc genetic de cainii domestici, iar evolutia lor a fost modelata de mediul din Australia, au spus oamenii de stiinta dupa ce au decodificat complet genomul Dingo.

O echipa internationala de cercetatori a analizat structura genetica a unui Dingo pur din desert numit Sandy Maliki, constatand ca Dingo este un intermediar intre lupi si rasele de caini domestici.

Sandy, impreuna cu sora si fratele ei, a fost descoperita cand era un pui de doar trei saptamani in Desertul Central al Australiei. In 2017, a castigat o competitie "cel mai interesant genom din lume", care a finantat secventierea ADN-ului.

Cercetatorii au comparat genomul lui Sandy cu cel al cinci rase de caini domestici - un Basenji, un Boxer, un Labrador Retriever, un Ciobanesc German si un Great Dane - precum si un Lup Groenlandez.

Folosind cinci tipuri de tehnologie de secventiere a ADN-ului, precum si analize epigenetice, cercetatorii au descoperit distinctii intre genomul Dingo si cel al cainilor domestici.

Una a fost diferenta in numarul de copii ale unei gene care codifica amilaza, o enzima care ajuta la digerarea alimentelor cu amidon. Dingo, ca si lupii, au doar o copie a genei amilazei.

"Cainii de rasa, care au aparut doar in ultimii 200 de ani, au intre doua si 20 de copii ale acestei gene", a spus Matt Field, profesor asociat la Universitatea James Cook si primul autor al studiului. "Acesta este unul dintre semnele revelatoare ale domesticirii si in Dingo nu exista".

Autorul principal al studiului, profesorul Bill Ballard, de la Universitatea La Trobe, a spus ca atunci cand oamenii au inceput sa domesticeasca cainii, i-au hranit cu produse din orez, care sunt bogate in amidon, creand o presiune selectiva pentru cainii cu copii multiple ale genei amilazei. "Acei caini care s-au descurcat mai bine cu orezul aveau mai multe sanse sa fie asociati cu oamenii in timp", a spus el.

Ballard a spus ca unii oameni de stiinta au crezut anterior ca "Dingo au pierdut duplicarile ancestrale ale amilazei".


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu