Rasa unui caine nu spune multe despre comportamentul sau - Partea I


Rasele moderne sunt adesea recunoscute dupa trasaturile fizice. Chihuahua are urechi ce seamana cu un liliac. Cainii din rasa Pudel au parul cret. Teckelii au corpuri lungi si picioare scurte. Rasele sunt frecvent asociate si cu anumite comportamente. American Kennel Club ii descrie pe cainii din rasa Border Collie ca fiind "afectuosi, inteligenti, energici". Cei din rasa Beagle sunt "prietenosi, curiosi, veseli".

Dar noi dovezi sugereaza ca rasa este un predictor slab al comportamentului cainelui tau. Un studiu a colectat informatii genetice de la peste 2000 de caini. Aceste informatii au fost asociate cu raspunsurile la sondaje ale mii de proprietari de caini. In medie, rasa explica doar 9% din diferentele de comportament dintre fiecare caini, arata studiul.

Elinor Karlsson studiaza genetica cainilor. Lucreaza la Universitatea din Massachusetts Chan Medical School din Worcester. "Toata lumea presupunea ca rasa era predictiva pentru comportamentul cainilor", a spus ea la un briefing de stiri din 26 Aprilie. Dar "acest lucru nu a fost niciodata intrebat cum trebuie".

Un studiu din 2019 a legat genetica cu unele variatii intre rase in ansamblu. Genele ar putea explica unele dintre diferentele, sa zicem, comportamentelor cainilor din rasa Pudel si Chihuahua. Dar Karlsson si colegii ei au vrut sa stie despre indivizi. Cat de bine prezice o anumita rasa comportamentul unui caine?

Pentru asta, echipa avea nevoie de date genetice si comportamentale de la o multime de caini. Asa ca au dezvoltat Arca lui Darwin. Este o baza de date in care proprietarii de animale de companie pot impartasi informatii despre animalele lor. Au participat peste 18.000 de proprietari. Ei au raspuns la peste 100 de intrebari despre trasaturile cainelui lor si comportamentele observabile. Cercetatorii au grupat apoi aceste date in opt "factori comportamentali". Un factor a fost cat de confortabil se simte un caine in jurul oamenilor, Un altul a fost cat de bine raspunde la comenzi.

Cercetatorii au colectat si date genetice de la 2155 de caini. Printre acestea se numarau 1715 caini din Arca lui Darwin, unde proprietarii au trimis tampoane cu saliva de caini. Echipa s-a asigurat ca include atat caini de rasa pura, cat si de rasa mixta. Stereotipurile despre rasele pure ar putea afecta modul in care acesti caini sunt tratati - si astfel se pot comporta. Deci datele ar putea ajuta la concentrarea asupra modului in care genele par sa afecteze comportamentul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu