Cat de des spalati bolul cainelui va poate afecta sanatatea, arata un nou studiu - Partea II


Constientizare vs actiune

Cercetatorii au descoperit ca 4.7% din cei 417 proprietarii de caini intervievati cunosteau regulile FDA privind manipularea hranei pentru animale de companie si igiena vaselor - 43% dintre participanti au depozitat hrana pentru caini la 1,5 metri de hrana umana, 34% s-au spalat pe maini dupa hranire si 33% si-au pregatit mancarea pentru caini pe suprafete de pregatire destinate uzului uman.

Cincizeci de proprietari (care aveau in total 68 de caini) au participat la un experiment de aproximativ 8 zile de contaminare a bolurilor. Autorii au tamponat bolurile pentru populatiile bacteriene, care sunt cunoscute sub numele de numaratoare de placi aerobe, apoi au impartit proprietarii in trei grupuri: Grupul A a urmat sfaturile FDA, care au inclus spalarea mainilor inainte si dupa manipularea hranei pentru animale de companie, neutilizarea bolului pentru a strange alimentele ramase. Spalati bolul si ustensilele cu sapun si apa fierbinte dupa utilizare, aruncati alimentele neconsumate intr-un mod special si pastrati hrana uscata pentru animalele de companie in punga originala.

Grupul B a trebuit sa urmeze sfaturile FDA de manipulare a alimentelor atat pentru animale de companie, cat si pentru oameni, care au necesitat si spalarea mainilor timp de cel putin 20 de secunde cu sapun si apa calda; razuirea alimentelor de pe vase inainte de spalare; spalati vasele cu sapun si apa mai fierbinte de 71 de grade timp de cel putin 30 de secunde, uscandu-le bine cu un prosp curat sau folosind o masina de spalat vase certificata de National Sanitation Foundation pentru spalare si uscare.

Grupului C nu i s-au dat instructiuni, dar i s-a spus cand va avea loc a doua tamponare.

Practicile urmate de grupurile A si B au condus la scaderi semnificative ale contaminarii vaselor alimentare, in comparatie cu grupa C, a constatat studiul. Vasele spalate cu apa fierbinte sau cu masina de spalat vase au avut o scadere cu 1,5 unitati pe scara de contaminare fata de cele spalate cu apa rece sau calduta. "Orientarile privind curatarea si igienizarea vaselor umane se bazeaza pe obtinerea unei reduceri de 5 unitati a numarului de bacterii" ale centrului SUA pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, au scris autorii. O reducere de 1.5 unitati este egala cu o reducere de 90% pana la 99% a microorganismelor. O reducere de 5 unitati inseamna ca 99,999% dintre microorganisme au fost ucise.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu