Cainele tau ti-ar oferi recompense daca ar putea? - Partea I


Faceti atat de multe pentru cainele dumneavoastra - de la plimbari, la mese, la diverse jocuri. Si cainele tau te recompenseaza inapoi in felul lor canin. De exemplu, ei latra pentru a te proteja si te mangaie atunci cand esti jos. Dar cainele tau ar face asta pentru aproape oricine sau toate eforturile tale iti vor castiga acele recompense in schimb? Cu alte cuvinte, daca cainele tau ar putea oferi o recompensa tie sau unu strain, pe cine crezi ca ar alege? Cercetari recente de la Universitatea de Medicina Veterinara Viena, au descoperit ca acestia nu sunt mai inclinati sa ofere hrana unui om de ajutor decat unui care nu este de ajutor.

Ce este reciprocitatea?

Cooperarea implica o situatie in care doi oameni, sau animale, lucreaza impreuna avand un singur scop. Cainii nostri de companie coopereaza cu noi tot timpul. Si cainii care lucreaza si au diferite sarcini cu siguranta coopereaza cu oamenii pe care ii ajuta. Dar reciprocitatea este un tip specific de cooperare in care un participant conditioneaza ajutorul de a primi un ajutor similar de la celalalt participant. Este un aranjament de genul "tu ma scarpini pe spate, eu te scarpin pe tine".

Sunt sanse sa preferati sa va impartiti pranzul cu cineva care va ofera desertul decat cu o persoana care nu va intoarce favoarea. Si probabil ai prefera sa stai si cu acea persoana. Dar ce zici de caini? Fara indoiala ca scarpinati spatele cainelui atat literal, cat si metaforic. Ii face asta mai probabil sa coopereze cu tine decat cu oamenii care nu ii ajuta? Si, de asemenea, ar prefera sa petreaca timpul cu oamenii care ii ajuta sau cu ceilalti?

Elemente de baza ale reciprocitatii

Cainii sunt candidati excelenti pentru a arata reciprocitate cu oamenii. In primul rand, ei au elementele de baza ale comportamentului - ai ajuta pe altii si abilitatea de a discrimina intre cele utile si cele inutile. Cercetarile anterioare au aratat ca acestia vor ajuta alti caini. De exemplu, vor trage un bol cu mancare din fata altui caine sau vor alege sa ii ofere o recompensa. In plus, cainii pot distinge un caine inutil de unul util. Ei pot face acelasi lucru si cu oamenii, recunoscand diferenta dintre o persoana care coopereaza cu ei si una care nu. Prefera chiar sa petreaca timp cu oameni cooperanti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu