Cainii pot detecta Covidul lung dupa 1,5 ani - Partea II


Constatarile studiului

Intre mai si octombrie 2021, un total de 45 de pacienti cu COVID lung, dintre care 73.3% erau femei si aveau o varsta medie de 45 de ani, si-au trimis probleme la ENVA. Acesti pacienti prezentau simptome persistente precum oboseala intens, diaree, dureri de ureche, nas infundat tulburari are gatului, precum si tulburari neurocognitive pentru o medie de 15.2 luni.

Inainte de vaccinare, 24.4% dintre pacienti au fost testati seropozitivi cel putin o data pentru COVID-19, in timp ce 64.4% au fost seronegativi. In special, 11.1% dintre cei care au oferit probe nu si-au prezentat rezultatele serologiei.

Cainii au deosebit cu succes 51.1% (23/45) din probele de COVID lung intr-un mod pozitiv, in timp ce nu au deosebit probele de control pozitive sau negative. Rata deosebirii pozitive la subiectii cu serologie SARS-CoV-2 pozitiva si serologie SARS-CoV-2 negativa a fost de 36.4%, respectiv 55.2%.

Pentru prima data, un studiu cu pacienti cu COVID lung a aratat ca cei mai buni prieteni ai omului pot detecta COV pana la 1,5 ani dupa faza initiala a COVID-19. Acest lucru sugereaza ca SARS-CoV-2 este prezent in mod persistent, cel putin la unii pacienti cu COVID lung.

In concordanta cu constatarile studiilor anterioare, specificitatea detectarii olfactive SARS-CoV-2 de catre caini in acest studiu a fost surprinzator de mare. Testul de detectie canin subliniat in acest studiu a sustinut ipoteza ca virusul prezent in probele de transpiratie a cel putin unor pacienti cu COVID lung nu numai ca persista, dar se reproduce activ.

Concluzii

In general, studiul a demonstarat ca utilizarea cainilor este o metoda unica, sigura si non-invaziva pentru a detecta prezenta infectiei cu SARS-CoV-2. Acest test este util in special in faza acuta, dar ar putea fi folosit si in fazele extinse ale bolii COVID-19.

Mai mult, aceasta abordare de identificare ofera rezultate holistice si fiabile ale existentei unei infectii persistente mai rapid decat testul COVID-19 cu transcriptie inversa-reactie in lant a polimerazei (RT-PCR). In plus, acest test functioneaza si atunci cand nu se cunoaste locatia exacta a virusului in organism.

Natura COV declansate de infectia cu SARS-CoV-2 este investigata de mai multe laboratoare internationale din diferite tari. Folosind aceste COV mai bine caracterizate, in viitor pot fi dezvoltate metode improvizate de esantionare a mirosurilor si instrumente la punctul de ingrijire. Aceste progrese pot ajuta, de asemenea, la dezvoltarea unor teste similare de detectie bazate pe mirosuri pentru alti agenti patogeni umani.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu