Cainii pot detecta Covidul lung dupa 1,5 ani - Partea I


Intr-un studiu recent publicat, cercetatorii au folosit cainii pentru a testa prezenta compusilor organici volatili (COV) declansati de infectia cu SARS-CoV-2 in probele de transpiratie axilare ale pacientilor ce au fost infectati cu boala in 2019 si sufera de Covidul lung.

Datorita prezentei organului Jacobson vomeronazal si de 40 de ori mai multe celule olftactive la caini, aceste animale au capacitati olfactive care se estimeaza a fi de cateva sute de ori mai mari decat ale oamenilor. Cainii sunt animale foarte inteligente si pot fi dresati sa detecteze mai multe substante diferite de origine biologica, inclusiv mirosurile umane.

Cainii special dresati au detectat COV declansati de COVID-19 in timpul fazei initiale a bolii. Studiile preliminare au documentat prezenta acidului ribonucleic viran (ARN) si a proteinelor in sloturile olfactive, sectiunile de tesut digestiv si creierul pacientilor cu COVID. Prin urmare, este de mare interes din punct de vedere stiintific sa se evalueze daca cainii pot identifica si SARS-CoV-2 in mostrele de transpiratie ale pacientilor cu COVID lung.

Despre studiu

Pentru studiul de fata, cercetatorii au folosit mostre de transpiratie axilara de la pacienti care au avut COVID de lunga durata, in care au avut un episod initial simptomatic de COVID-19, care a fost urmat de simptome prelungite corespunzatoare deficientei post-acute a sindromului COVID-19, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) din 2021.

Medicii veterinari ai Scolii Nationale Veterinare din Alfort (ENVA) au antrenat caini sa adulmece COV si sa detecteze prezenta SARS-CoV-2 in probele de transpiratie ale pacientilor cu COVID-19. Cercetatorii le-au cerut acestor pacienti sa aplice un tampon chirurgical steril sub fiecare axila timp de cinci minute pentru a preleva o proba de transpiratie axilara acasa, a le pune intr-o punga de congelare, a le sigila si a o trimite la ENVA prin posta.

La ENVA, urmand procedura Nosaïs, tampoanele pacientului au fost plasate intr-un recipient de sticla conic. Cercetatorii au testat un total de cinci recipiente pentru prezenta SARS-CoV-2, in fiecare dintre acestea existand un tampon pozitiv de la un pacient cu COVID lung si patru tampoane negative de la pacienti asimptomatici.

Toate recipientele de testare au fost plasate in locatii aleatorii. Doi caini special antrenatii si dresorii lor au mers la locatia probelor, unde cainii au adulmecat si distins problele pozitive de cele negative pentru a confirma prezenta SARS-CoV-2.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu