Cainii supraponderali raspund bine la o dieta bogata in proteine si fibre

 Un studiu asupra cainilor supraponderali hraniti cu o dieta cu continut scazut de calorii, bogata in proteine si fibre, timp de 24 de saptamani, a constatat ca compozitia corporala si markerii inflamatori ai cainilor s-au schimbat de-a lungul timpului in moduri paralele cu schimbarile pozitive observate la oameni cu diete similare. Cainii au scazut in greutate mai sanatos, fara a pierde prea multa masa musculara, iar trigliceridele lor serice, insulina si markerii inflamatori au scazut cu totii odata cu pierderea in greutate.

Toate aceste schimbari sunt benefice, a spus profesorul de stiinte animale de la Universitatea Illinois Urbana-Champaign Kelly Swanson, care a condus noua cercetare.

Studiile anterioare au aratat ca supraponderalitatea si obezitatea duc la o durata de viata mai scurta si o calitate mai scazuta a vietii - la caini si la oameni, a spus Swanson.

"Unele dintre problemele pe care le vedem la oamenii cu obezitate apar si la cainii de companie", a spus el. "Exista stres suplimentar asupra articulatiilor, exista o intoleranta la exercitii fizice si la caldura; exista si intoleranta la glucoza, rezistenta la insulina. Si daca te uiti la cererile de asigurare pentru animale de companie, obezitatea este un factor important acolo".

Raportat in Journal of Animal Science, studiul este neobisnuit prin faptul ca a masurat si modificarile microbiotei fecale a cainilor pe parcursul pierderii in greutate, a spus Swanson.

Chiar daca exista asemanari in metabolismul cainelui si cel al oamenilor in procesele digestive, cainii si oamenii difera prin speciile de microbi care locuiesc in intestin, a spus el. Acesti microbi indeplinesc insa functii similare. Ei metabolizeaza proteinele, carbohidratii si alte molecule care sunt derivate din alimente, dar scapa de digestie de catre gazda; si descompun fibrele pentru a produce acizii grasi cu lant scurt, care sunt importanti in reglarea glucozei si a apetitului, reducand inflamatia, intarind sistemul imunitar si furnizand energie celulelor din colon.

Unele dintre modificarile microbiene observate la caini au fost dificil de interpretat, a spus Swanson, dar o reducere a amoniacului fecal - probabil rezultatul consumului de mai putine proteine in dieta cu restrictii calorice - a fost probabil benefica.

„Concentratiile mari de amoniac sunt toxice”, a spus el.

Si cainii care au slabit au avut cresteri ale proportiei de bacterii din genul Allobaculum. Populatiile mai mari de allobaculum s-au corelat cu o crestere a butiratului fecal, un acid gras cu lant scurt care este un produs secundar al fermentatiei fibrelor alimentare. Studiile anterioare au aratat ca butiratul are efecte antiinflamatorii si anticancerigene in intestin.

Cu toate acestea, concentratiile totale de acizi grasi cu lant scurt nu s-au modificat in timp. Acest lucru poate reflecta faptul ca majoritatea acestor acizi organici sunt absorbiti si nu excretati, raporteaza cercetatorii.

Majoritatea studiilor asupra microbiotei intestinale se concentreaza pe oameni, astfel incat noua cercetare ofera o perspectiva asupra asemanarilor si diferentelor dintre caini si oameni si modul in care acestia raspuns la schimbarile dietetice si la pierderea in greutate. Mai multe cercetari vor fi necesare pentru a clarifica descoperirile, a spus Swanson.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu