Cainele tau ti-ar oferi recompense daca ar putea? - Partea II


In al doilea rand, cainii au o relatie speciala cu oamenii. Ei formeaza legaturi puternici cu noi, ne pot citi emotiile si limbajul corpului si coopereaza cu noi in mod regulat doar pentru o imbratisare sau o patura. Niciun alt animal nu are o relatie atat de stransa cu noi. Asta face ca acestia sa fie mult mai predispusi la reprocitate cu noi decat cu orice alt animal.

Testarea cainilor

Avand in vedere cercetarile anterioare, omul de stiinta pentru caini Jim McGetrick si echipa sa se asteptau pe deplin ca animalele din studiul lor sa demonstreze reciprocitate cu oamenii. Ei au facut un experiment in care oamenii apasau un butone care dadea drumul la cateva recompense sau nu. "Oamenii de ajutor" au apasat butonul si au livrate mancare, in timp ce "oamenii care nu erau de ajutor" au apasat pe buton, dar nu s-a livrat mancarea. Cainilor li s-a oferit apoi sansa de a apasa butonul pentru a livra ciocolata oamenilor. Oamenii de stiinta au masurat daca cainii au livrat mai multa ciocolata oamenilor care le-a dat si lor mancare. In cele din urma, cercetatorii au permis cainilor sa rataceasca in zona de testare pentru a vedea daca au petrecut mai mult timp langa oamenii de ajutor sau langa ceialalti.

Rezultate neasteptate

In ciuda asteptarilor rezonabile ale cercetatorilor, cainii nu au facut diferenta intre oamenii de ajutor si ceilalti. Nici nu au livrat mai multa mancare unei anumite categorii de oameni. Nu au dat semne de reciprocitate. De ce nu au reusit cainii sa se comporte cu un partener uman asa cum se comporta cu alti caini? Sunt ei capabili sa raspunda doar membrilor propiei specii?

Dupa cum se explica in lucrare, poate ca sarcina a fost prea abstracta pentru ca acestia sa inteleaga legatura dintre apasarea butoanelor si livrarea hranei. Poate ca nu si-au dat seama ca omul a furnizat recompensele si nu dozatorul in sine. Sau poate folosirea alimentelor a fost o alegere gresita. Oamenii sunt intotdeauna pe partea de distribuire a ecuatiei hranei cu cainii. Cainii nu trebuie niciodata sa isi hraneasca stapanii, asa ca ar fi putut fi prea nenatural pentru a avea sens pentru ei. La urma urmei, cand ii oferi cainelui tau o recompensa, se uita la tine de parca ar spune: "vrei sa impartasesti?".

De asemenea, s-ar putea ca acestia sa nu foloseasca aceasta strategie cu parteneri umani. Poate fi prea sofisticat pentru ei. Pentru a aprofunda aceste rezultate, McGetrick si echipa sa repeta acelasi experiment, dar de data aceasta vor asocia cainii cu alti caini, mai degraba decat cu oameni. Oamenii de stiinta spera sa determine daca configuratia experimentala este problema sau daca cainii se comporta cu adevarat diferit, in functie de specia partenerului lor. Va fi fascinant sa vedem cate recompense isi ofera cainii unul altuia si ce ne poate spune despre profunzimea si bogatia interactiunilor caine-om.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu