Beneficiile detinerii unui caine - si stiinta surprinzatoare din spatele acestora - Partea VI


Un studiu aleatoriu de patru luni, realizat la Universitatea Vanderbilt din Nashville a oferit copiilor acces la caini de terapie chiar inainte de a fi supusi unui tratament pentru cancer. Tutror le-a placut, dar nu a existat nicio scadere a nivelului de anxietate intre copiii din grupul de testare si cei din grupul de control.

Parintii copiilor care au avut caini de terapie, au aratat totusi o scadere semnificativa a anxietatii parentale fata de durerea si capacitatea copilului lor de a face fata.

Un studiu din 202 a constatat o reducere a stresului perceput si a altor simptome la veterinarii cu PTSD care au plimbat cainii de la adapost. Desigur, mersul pe jos este exercitiu, iar exercitiile fizice reduc stresul, dar studiul a mai constatat ca reducerea stresului s-a imbunatatit mai mult atunci cand veterinarii s-au plimbat cu cainii. Cine a avut cele mai mare imbunatatiri? Veteranii cu niveluri mai mari de simptome de PTSD raportate si care au mers cu cainii de la adapost.

Animalele de companie ca „medicament personalizat”?

O alta metoda de cercetare folosita, a spus Mueller, sunt studiile longitudinale, in care un numar mare de oameni sunt urmariti pe perioade lungi de timp. Speranta este ca aceste studii si experimente concepute stiintific vor descoperi motive mai precise pentru care un anumit animal de companie ar putea - sau nu - sa fie potrivit pentru o persoana si nevoile acesteia.

Intr-o zi, spune Mueller, ar putea fi posibil sa "prescriem" un caine pentru un copil mic activ, un adolescent cu probleme sau un pacient cardiovascular si sa stiti - atat cat poate stii vreodata stiinta - care va fi rezultatul "tratamentului".

Poate ca vom avea in sfarsit date pe care sa le punem in spatele dezbaterii "pisica vs caine" sau doar cum si de ce o pasare, peste, soparla, etc ne pot calma stresul doar prin compania lor.

Pana atunci, prieteni iubitori de caini (pisici sau alte animale de companie), cred ca va trebui sa ramanem cu ceea ce stim intuitiv: animalele de companie sunt unii dintre mai iubitori "oameni" din viata noastra si asta, daca nu orice altceva, ne arata ca sunt bune pentru noi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu