De ce cainii iti fura locul de pe canapea imediat ce te ridici?


Simpla lor natura ii face pe caini sa fie distractivi doar daca stau in preajma noastra. De ce le place sa linga paharele? De ce alearga cat pot de tare dupa baie? De ce sapa prin curte? De ce va iau locul de pe canapea imediat ce va ridicati? Oamenii de stiinta au doua teorii – una dintre ele este fermecatoare iar cealalta mai putin incurajatoare.

Explicatia draguta: locul de odihna al insotitorului lor uman reprezinta siguranta pentru un caine, care inca gandesc dupa mentalitatea de haita a stramosilor lor. Plonjand pe o perna pe care ati folosit-o recent – care probabil are mirosul dumneavoastra – cainele simte ca totul este bine pentru el.

De asemenea, ar putea dori sa va „protejeze” zona de invadatori, cum ar fi oaspetii casei. Este o demostratie puternica a legaturii pe care animalele de companie o pot avea cu cei care ii ingrijesc si, de asemenea, un semn puternic de afectiune.

La cainii mai anxiosi ar putea fi o forma de anxietate de separare. Cainelui tau ii place sa stea cu tine si, atunci cand esti plecat, se simte in siguranta intr-un spatiu pe care tocmai l-ai ocupat.

Explicatia mai putin draguta: unii caini ar putea dori sa stea in locul dumneavoastra pentru a isi afirma dominatia. Acest lucru este valabil mai ales daca aveti si alti caini in casa. Acel loc de pe canapea este un tron canin care ii pune in varful ierarhiei.

Cum poti face diferenta? Cainii care doresc doar sa se simta apropiati de stapanii lor, probabil vor reveni cand va intoarceti. Cainii teritoriali isi pot apara pozitia pe canapea, maraind sau muscand daca incercati sa ii dati la o parte.

Desi acest comportament poate aparea la orice caine, poate fi mai des intalnit la cainii care sunt noi in casa sau cei care au un istoric de abuz sau neglijare.

Desi comportamentul este acela de a exprima starea alfa, nu este recomandat sa ii lasati sa continue prea mult timp. Ceea ce incepe cu ceva dragut ar putea deveni o problema recurenta. Antrenorii profesionisti de caini va pot ajuta, la fel si antrenamentul prin care folositi un sistem de recompense cu delicii pentru ei. Cereti cainelui sa se dea jos de pe canapea si, daca asculta, ii dati o gustare. Daca cainele nu se misca, schimbati motivatia si daca este necesar, revendicati-va locul cu autoritate. In cele din urma va ceda si nu va mai fi interesat de acel loc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu