De ce sunt cainii de talie mica asa inversunati? - Partea II


Aceasta ultima teorie este sustinuta de studii care au gasit o legatura intre comportamentul agresiv si gena factorului de crestere care face cainii de talie mica sa creasca asa. Asocierea ar putea fi intamplatoare, dar cercetarile au aratat ca cei mici nu au doar un comportament mai agresiv; 

In comparatie cu cainii de talie mare, cainii mici tind sa aiba o anxietate de separare mai severa, de obicei latra mai mult si sunt mai predispusi sa urineze in casa, a spus Serpell. Acest lucru da credinta teoriei ca genetica joaca un rol in comportamentul extrem al cainilor mici.

Oamenii de stiinta nu sunt siguri care dintre teorii sunt corecte, deoarece nu au studiat inca radacina comportamentului acerb al cainilor mici, a spus Serpell. Toate teoriile ar putea juca un rol.

Unele rase mici sunt o exceptie de la regula. Un exemplu este Coton de Tulear, cunoscut si sub numele de Cainele Regal al Madagascarului. Acest caine este mic, alb si pufos, asemanator unui Bichon.

"Aceasta rasa pare sa aiba un comportament destul de linistit, dar are si tot felul de probleme medicale" a spus Serpell. "Nu este clar daca acest lucru se datoreaza faptului ca poate le lipseste un factor genetic critic. Sau ar putea fi legat de faptul ca sunt doar mai nesanatosi si mai putin capabili fizic sa reactioneze puternic."

Unele componente agresive pot fi abordate in siguranta in timp ce locuiti cu cainele, dar un antrenor profesionist de caini ar trebui sa fie cel care sa lucreze la corectarea comportamentului, potrivit VCA Animal Hospitals, un sistem de spitale pentru animale.

Este posibil ca dimensiunea corpului sa nu fie singurul atribut al cainilor mici care este asociat cu agresivitatea. Inaltimea mai mica este asociata cu trasaturi nedorite la unele rase, potrivit unui studiu din 2013 publicat in revista PLOS One. 

De exemplu, rasele de caini cu picioare mai scurte sunt mai susceptibile sa se teama de cainii necunoscuti si sa aiba o agresivitate condusa de proprietar. Nu este clar de ce se intampla asta, dar poate fi ceva de care vei tine cont atunci cand alegi urmatorul animal de companie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu