De ce sunt cainii de talie mica asa inversunati? - Partea I


Cu corpul lor mare, musculos, cainii precum rottweilerii si pitbulii, in special cei care sunt antrenati sa actioneze amenintator, pot parea ca fiind cei mai inspaimantatori dintre speciile lor. Dar dovezile arata ca cei de talie mica pot fi de fapt mai agresivi decat multi dintre omologii lor supradimensionati.

Asadar, de ce sunt acestia atat de feroce?

In primul rand, este important sa definiti ceea ce inseamna ca fiind mic pentru un caine. "Cainii mici din intervalul mai mic de 9 kilograme tind sa fie mai reactivi", a declarat James Serpell, directorul Centrului pentru interactiunea animalelor si societatii de la Universitatea din Pennsylvania de Medicina Veterinara

De exemplu, Chihuahua, Terrierii Jack Russell sunt cei ma susceptibili de a incerca sa muste, potrivit unui studiu mai vechi din 2008, publicat in revista Applied Animal Behavior Science care a chestionat proprietarii a peste 30 de rase de caini. Alte comportamente agresive observate la cainii mici includ maraitul, lovitul. Exista cateva teorii despre motivul pentru care se intampla acest lucru.

Marimea mica poate face cainii sa para mai infricosati si tematori si cel mai probabil acestia simt ca trebuie sa se apere de orice. Rasele mici ar putea fi mai susceptibile sa reactioneze defensiv, deoarece au mai multe lucruri de care sa se teama.

Alternativ, reactivitatea cainilor mici ar putea fi rezultatul comportamentului stapanilor lor. "Proprietarii tind sa infantilizeze rasele mici de caini si se gandesc la ei ca la niste copii neajutorati", a declarat Serpell pentru Live Science. Proprietarii de animale de companie pot proteja excesiv cainii de talie mica, deci este posibil sa nu-i lase sa socializeze sau sa-i invete cum sa reactioneze corespunzator la situatii stresante.

Agresiunea ar putea fi, de asemenea, implicata in evolutia puilor. "Daca sunteti atacat de un Chihuahua, evident consecintele sunt mult mai putin semnificative decat daca sunteti atacat de un Great Dane sau un Husky Siberian", a spus Serpell. Cu alte cuvinte, de-a lungul mileniilor, este posibil ca oamenii sa nu se fi deranjat atunci cand cainii de talie mica erau agresivi cu ei, deoarece consecintele nu au fost la fel de grave ca in cazul unor caini mari.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu