Cum detecteaza cainii COVID-19 si ce caini o fac cel mai bine? - Partea I


Echipe de cercetatori si oameni de stiinta din intreaga lume antreneaza caini pentru a ii face sa detecteze doar mirosind, oamenii infectati cu COVID-19.

Aceasta metoda de detectie este cu siguranta mult mai usoara si prietenoasa decat testul clasic PCR sau testul anticorpilor.

De fapt, aeroportul finlandez Helsinki-Vantaa a adus deja caini, inclusiv pe Kössi un caine de salvare din Spania, pentru a detecta la aeroport oamenii infectati cu acest virus.

In testul coronavirusului canin, un pasager isi sterge gatul cu un tifon, il plaseaza intr-o cutie care este apoi predata intr-o alta camera pentru ca Kössi sau ceilalti caini ET, Miina si Valu, sa adulmece si sa obtina un rezultat imediat. Pasagerii care se ofera voluntari pentru acest test, li se spune apoi sa faca si un test PCR gratuit pentru a confirma rezultatul.

"Sunt foarte buni la acest lucru. Deja ne apropiem de o sensibilitate de 100%", a spus Anna Hielm-Bjorkman, profesoara la Universitatea din Helsinki, specializata in cercetari clinice pentru animale de companie, referindu-se la capacitatea cainelui de a detecta virusul.

"Ceea ce am observat noi, este ca animalele antrenate vor gasi boala cu cinci zile inainte ca pacientii sa aiba simptome clinice", a adaugat Hielm-Bjorkman.

Cercetarea ce are loc pe aeroportul finlandez este una dintre cele mai mari realizate pana acum, iar eficienta dovedita pana in acest moment face sa existe speranta ca aceasta metoda poate fi implementata in intreaga lume.

Finlanda este prima tara din Europa care a desemnat cainii sa adulmece virusul ca etapa pilot si a doua din lume, in urma unui program similar care a inceput pe Aeroportul International Dubai in timpul verii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu