Cum detecteaza cainii COVID-19 si ce caini o fac cel mai bine? - Partea III


Orice caine poate sa decteze COVID-19?

Cei care detin un caine se intreaba adesea daca tovarasii loc necuvantatori ar putea fi instruiti pentru a indeplini aceasta sarcina foarte utila.

Potrivit lui Gudi Stuttard, in timp ce teoretic toate rasele de caini ar trebui sa aiba acest simt al mirosului mai bun decat oamenii, in practica, anumite rase de caini sunt mai bune pentru a decta virusul cu ajutorul mirosului.

"Exista anumite diferente anatomice, asa ca avem tendinta sa constatam ca patrupezii cu nasul mai lung sunt, in general, mult mai buni si au un simt al mirosului mult mai dezvoltat decat cainii brahicefalici", a explicat Stuttard. "Asadar, rasele cu nasul mai lung sunt in general mai bune pentru aceasta sarcina".

"Anumite rase si indivizi sunt mult mai antrenabili. Si asta este cu adevarat important, nu este vorba doar de capacitatea cainelui de a detecta mirosul, ci trebuie sa si putem instrui acesti caini si trebuie sa fie fericiti sa lucreze cu simtul mirosului", afirma Stuttard.

Rasele vazute in mod obisnuit ca fiind potrivite pentru munca de detectare a mirosului, potrivit lui Stuttard, includ Ciobanestii Germani, Labradorii, Pudelii.

Ce altceva mai pot face?

Oamenii stiu despre abilitatile cainilor de a-si folosi nasul de mult timp, ca drept dovada ca vedem peste tot caini de politie sau militari instruiti in acest sens.

De exemplu, cainii au fost instruiti special pentru a ajuta oamenii legii sa caute explozibil, arme, tigari, droguri sau chiar produse alimentare interzise.

Dar Stuttard a spus ca abia mai recent, in ultimii 15 ani, a fost descoperita capacitatea unui caine de a detecva anumite boli. Acest lucru se datoreaza in principal rapoartelor anecdotice ale proprietarilor care si-au vazut cainii comportandu-se diferit in jurulo lor cu putin timp inainte de a fi diagnosticati cu o anumita boala.

"Au fost multe cercetari, asa ca avem o organizatie caritabila in Marea Britanie, Medical Detection Dogs, care a lucrat foarte mult in ultimii 15 ani pentru a perfectiona aceasta capacitate a cainilor de a detecta profilul mirosului diferitelor boli", a spus Stuttard.

"Asadar, exista tot felul de posibilitati si probabil multe despre care nu stim inca la fel de multe informatii", a spus Stuttard.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu