Cum detecteaza cainii COVID-19 si ce caini o fac cel mai bine? - Partea II


Cum detecteaza cainii COVID-19?

"Simtul mirosului la un caine este de aproximativ cateva mii de ori mai puternic decat al oamenilor", a declarat pentru CGTN Europe medicul veterinar, Gudi Stuttard, explicand stiinta din spatele modului in care cel mai bun prieten al omului poate adulmeca si boli.

"Proportional, nasul lor este mult mai mare decat cel al oamenilor. Asadar au o suprafata uriasa de mucoasa olfactiva", a spus Stuttard.

"Astfel, de fiecare data cand respira si adulmeca, acea zona mare simte toate mirosurile din  acea adulmecare. In interiorul acelei mucoase, cainii au in jur de doua pana la 300 de milioane de receptori olfactivi care ii ajuta sa detecteze mirosurile, in comparatie cu doar cele sase milioane ale noastre", a adaugat medicul.

Insa nu doar nasul lor ii ajuta sa fie atat de eficienti, ci si zona creierului care este responsabila de procesarea mirosului, care este de aproximativ 40 de ori mai mare decat dimensiunea unui om.

Toate aceste caracteristici uimitoare la caini ii fac sa aiba un miros excelent, un miros pe care oamenii nu il vor avea si intelege niciodata.

"Aceste lucruri inseamna ca ei pot detecta modificari ale profilului mirosului persoanelor cu anumite boli", a explicat Stuttard.

"Si daca pot face acest lucru, atunci este nevoie pur si simplu de instruire care consta in a ii invata sa diferentieze acele mirosuri".

Oamenii de stiinta cred ca acestia sunt capabili sa adulmece substantele chimice produse si eliberate de organism atunci cand virusul infecteaza celulele, testand transpiratia pasagerilor care trec prin aeroportul din Helsinki.

Potrivit cercetatorilor, dresarea cainilor dureaza doar cateva saptamani si, cu viteza cu care cainii sunt capabili sa identifice virusul, aceasta metoda s-ar putea dovedi foarte eficienta si fiabila, oferind posibilitatea unei desfasurari mari in toate aeroporturile.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu