Ce inseamna aceasta vara pentru caini si pisici din punct de vedere COVID-19 - Partea II


Acest lucru ar putea insemna ca animalele de companie sunt transmitatori silentiosi ai virusului, asa cum au sugerat unii oameni de stiinta, dar pana in prezent nu exista dovezi directe in acest sens.

Sunt disponibile mai multe teste pentru animalele de companie, dar nu sunt utilizate pe scara larga, deoarece prioritara a fost testarea oamenilor. Agentii precum Departamentul de Agriculutra al Statelor Unite au avertizat impotriva testarii de rutina a pisicilor si cainilor.

Chiar daca animalul dumneavoastra de companie se dovedeste pozitiv, Weese spune "ce veti face cu rezultatele?" Daca cainele sau pisica ta are COVID-19, este probabil pentru ca aveti deja si voi, afirma Weese. "Nu se va schimba nimic nici pentru animalul de companie nici pentru familie". Si pentru ca nu exista medicamente impotriva bolii, spune el: "Nu am prescrie nimic" pentru animalul de companie.

Precautiile de siguranta pentru animalele de companie nu s-au schimbat

Indiferent daca este vorba de a va duce cainele intr-un parc pentru caini sau de a lasa pisica in afara casei, sfatul standard ramane valabil: purtati o masca, spalati-va pe maini si pastrati distanta fata de alti oameni. "Daca nu luati masuri de precautie va puneti pericol atat pe dumneavoastra cat si pe animalul dumneavoastra", afirma Rankin. 

Weese este de acord ca oamenii ar trebui sa fie mai preocupati de alti oameni decat de animalele de companie. "Riscul de a va infecta de la persoanele prezente in parcurile pentru caini sau la clinicile veterinare este mult mai mare decat riscul cauzat de caini in acele locatii", spune el.

Oamenii de stiinta au deocamdata mai multe intrebari decat raspunsuri

Cercetatorii incep sa inteleaga cum se joaca animalele de companie in pandemie. Studiile pe animale de companie de pana acum "fac parte dintr-un puzzle pe care inca incercam sa il rezolvam", afirma Sykes.

Sykes si Weese, de exemplu, isi doresc mult mai multe cercetari si studii. Acest lucru ar putea oferi oamenilor de stiinta un sens mai bun despre cat de probabile sunt animalele de companie de a transmite virusul altor animale de companie, cat timp raman animalele contagioase si - daca este cazul - apar semne clinice ale COVID-19.

Rankin face parte dintr-un proiect pentru a face ceea ce numeste "epidemiologie completa" a mediilor complete, inclusiv orice cazuri COVID-19, de 2000 de animale de companie care au fost vazute la scoala veterinara din diverse motive, sau doar pentru controale de rutina. Speranta este ca o astfel de abordare va elimina unele dintre prejudecatile studiilor anterioare - cum ar fi cele care au privit doar animalele de companie in COVID-19 si va intelege mai bine adevaratii factori de risc pentru boala.

Sykes si Weese sunt implicati in eforturi similare. De asemenea, Weese spera sa investigheze daca animalele de companie, in special pisicile care nu traiesc in case, reprezinta un risc pentru viata salbatica. "Daca vrem sa eradicam acest virus. trebuie sa stim oriunde s-ar afla" afirma el.

Alti cercetatori exploreaza daca medicamentele care trateaza alte coronavirusuri la pisici ar putea combate si COVID-19 atat la animalele de companie, cat si la oameni. "Raspunsul la aceste intrebari nu este doar important pentru sanatatea animalelor de companie", spune Sykes. "Ne-ar ajuta si pe noi foarte mult".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu