Ce inseamna aceasta vara pentru caini si pisici din punct de vedere COVID-19 - Partea I


Luna trecuta, primul caine din SUA care a fost testat pozitiv pentru COVID-19 a murit in New York. Cainele - un ciobanesc german pe nume Buddy - a avut probabil limfom, dar cazul este oferit ca exmplu pentru a constientiza ca si animalele de companie sunt in pericol.

Acum, cazurile COVID-19 sunt in crestere in toate tarile si regiunile din lume, inclusiv in locuri care au scapat in mare parte de virus in primavara, iar unele tari din intreaga lume se confrunta cu focare reinnoite. Oamenii incep sa isi puna intrebari si sa se ingrijoreze pentru animalele de companie.

Insa, nu este clar cat de des pisicile si cainii se infecteaza cu virusul, care sunt simptomele lor si care este probabilitatea sa le transmita la alte animale, inclusiv la oameni. In acest moment medicii veterinari nu au prea multe raspunsuri, insa incep o serie de studii care ar putea sa ofere niste idei in viitor. Totusi, expertii au cateva sfaturi concrete bazate pe ceea ce stim pana acum.

Suntem un risc mult mai mare pentru animalele noastre de companie decat sunt ele pentru noi

Agentiile federale de sanatate si expertii veterinari au declarat inca de la inceputul pandemiri, ca animalele de companie au sanse mici de a prezenta riscuri semnificative pentru oameni. Dovezi din studiile controlate pentru aceasta afirmatie lipseau - si inca lipsesc - dar tot ceea ce oamenii de stiinta au vazut pana acum sugereaza ca pisicile si cainii au foarte putine sanse de a transmite virusul SARS-CoV-2 oamenilor. "Exista un risc mult mai mare de a ne infecta la magazinul alimentar decat de la propriul animal", spune Scott Weese, medic veterinar la Universitatea Veterinara din Ontario, care este specializat in bolile infectioase emergente si care a disecat aproape fiecare studiu pe COVID-19 si animale de companie pe blogul sau.

Intr-adevar, animalele de companie au mult mai multe sanse sa ia virusul de la oameni decat invers. "Aproape toate animalele de companie care s-au testat pozitiv au fost in contact cu oameni infectati", afirma Jane Sykes, medic veterinar la Universitatea California si fondator al Societatii Internationale pentru Boli Infectioase pentru Animalele de Companie, care furnizeaza informatii atat proprietarilor de animale de companie, cat si medicilor veterinari.

Cu toate acestea, majoritatea cercetatorilor considera ca animalele de companie prezinta un risc redus pentru oameni si pentru alte animale de companie. Cateva studii au aratat ca pisicile pot transmite SARS-CoV-2 altor pisici, dar toate au fost efectuate intr-un cadru artificial de laborator. "Tot ceea ce am invatat pana acum sugereaza ca este putin probabil ca animalele de companie sa fie o sursa semnificativa de transmitere", spune Sykes.

Simptomele COVID-19 la animalele de companie sunt usoare sau inexistente

Deoarece testarea animalelor de companie se face foarte rar, nu este clar cate pisici si caini au fost infectati cu SARS-CoV-2. O statistica publicata luna trecuta indica ca intre 3%-4% din pisicile si cainii din Italia au fost expusi la virus atunci cand tara se afla in perioada cea mai grea a pandemiei - comparabile cu rata in randul oamenilor.

Dar, chiar daca numerele sunt intr-adevar atat de mari, nu a existat o asociere concomitenta a simptomelor. Trupanion, cu sediul in Seattle, care ofera o asigurare de sanatate pentru mai mult de jumatate de milion de caini si pisici din America de Nord si Australia, spune ca nu a inregistrat o crestere a aparitiei problemelor cu caile respiratorii - sau a oricarui alt tip de cerere de sanatate - de cand a inceput pandemia. "Nu exista mari tendinte" spune Mary Rothlisberger, vicepresedintele companiei de analiza, chiar si atunci cand a privit punctele fierbinti pandemice. De asemenea, doua studii recente au aratat ca pisicile, cel putin, foarte rar prezinta simptome. "Simtul meu imi spune ca boala este mult mai minora decat vedem in cazul oamenilor", afirma Skyes.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu