Sensibilitatea cainilor la durere difera in functie de rasa? - Partea I


Cand vine vorba de sensibilitatea la durere, exista diferente mari chiar si intre oameni. Pe unele persoane le doare chiar si atunci cand fac un banal vaccin, iar altii nu au nicio problema nici atunci cand se taie la un deget.

Multi profesionisti din domeniul veterinar, considera ca anumite rase de caini au o sensibilitate redusa la durere. Cel mai des se vorbeste despre cainii de paza si cainii crescuti pentru lupte. Totusi, aceste lucruri se aplica si in cazul cainilor de recuperare, care trebuie sa se tarasca pe sub buruieni cu tepi sau trebuie sa inoate in apa rece ca gheata pentru a recupera pasarile doborate. Daca acesti caini ar fi sensibili la durere, cel mai probabil ar refuza sa isi faca treaba.


Cainii care pazesc turmele nu intampina dificultati similare in viata lor obisnuita si, binenteles, acelasi lucru se intampla si in cazul cainilor insotitori (cu exceptia, poate, a copiilor care ii trag de blana sau urechi).

Daca cercetatorii ar dori sa testeze sensibilitatea la durere a diferitelor rase de caini in mod direct, ar trebui sa ii aduca intr-un laborator si sa ii expuna la diverse gradatii de stimuli durerosi pentru a vedea cum reactioneaza. Cu toate acestea, din punct de vedere etic este aproape imposibil de realizat un astfel de studiu. Consideram ca niciun om nu ar trebui sa provoace unui caine durere doar pentru a vedea care rezista mai bine, chiar daca vorbim din punct de vedere stiintific, nu are importanta.
Acest lucru inseamna ca nu putem colecta niciodata date stiintifice despre sensibilitatea la durere a diferitelor rase de caini? Exista o modalitate de rezolvare totusi, insa acest lucru implica consultarea expertilor ale caror activitati profesionale ii aduc in contact frecvent cu cainii care ar putea suferi diverse grade de durere. Grupul cel mai in masura sa raspunda unor intrebari si care au cunostinte directe despre durerea si suferinta cainilor din diferite rase, sunt medicii veterinari. Pe baza acestui gen de argumente, Margaret E. Gruen, de la Colegiul de Stat al Medicinii Veterinare din Carolina de Nord din Raleigh, Carolina de Nord si o echipa de cercetatori au decis sa intrebe medicii veterinari pentru a vedea daca au observat modul in care diferitele rase de caini suporta durerea.

In studiul curent, 1078 de raspunsuri de la medici veterinari au fost adunate folosind un sondaj online. Cercetatorii au cerut respondentilor sa evalueze sensibilitatea la durere a 28 de rase de caini pe o scara de la 0 (nu este sensibil deloc) – 100 (foarte sensibil). O imagine a fiecarei rase de caine a fost prezentata  alaturi de inaltimea acestora.

De asemenea, cercetatorii au mai adunat 1053 de raspunsuri la sondaj din partea publicului larg folosind acelasi instrument. Datele publicului larg nu pot fi insa considerate concludente deoarece sunt extrem de putini oameni care au avut ocazia sa vada caini din mai multe rase, ce erau intr-o situatie dureroasa. De aceea nu vom discuta si aceste rezultate. Cu toate acestea, datele ofera cel putin o idee despre care sunt notiunile si stereotipurile obisnuite ale persoanei despre sensibilitatea la durere la caini.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu